В Україну вперше у статусі Президента США приїхав Джо Байден, візит до останнього тримався у секреті, хоча з самого ранку в Києві був перекритий майже весь центр міста. Це також перший за останні 15 років приїзд Президента США до України, останній раз візит такого високого рівня проходив у 2008 році, коли пост займав Джордж Буш-молодший.

Як повідомляє CNN, під час переговорів з президентом Володимиром Зеленським у Києві Джо Байден виклав свої міркування щодо візиту до української столиці, оскільки війна наближається до першої річниці.

«Я вважаю вкрай важливим, щоб не було жодних сумнівів, жодних сумнівів щодо підтримки США України у цій війні», – сказав Президент США. «Український народ активізувався так, як мало хто коли-небудь робив у минулому».

Байден підкреслив, що у Вашингтоні існує широка двопартійна підтримка української справи, навіть попри те, що деякі республіканці ухиляються від надання подальшої допомоги.

«Попри всі розбіжності, які ми маємо в нашому Конгресі з деяких питань, існує значна згода щодо підтримки України», – сказав він. «Йдеться не лише про свободу в Україні… Йдеться про свободу демократії в цілому», – зазначив Президент США.

Байден прибув до Києва о 8 ранку за місцевим часом, за словами журналістів, які подорожують з ним Україною. Кортеж Байдена прибув до Маріїнського палацу відразу після 8:30 ранку за місцевим часом. На вході його зустрічали Президент Зеленський та його дружина Олена Зеленська.

Відповідаючи на запитання про значення перебування в Києві, Байден зазначив, що це його восьмий візит до міста. «Кожного разу більш значущий», – сказав Байден.

Він додав, що мета його візиту — донести до Зеленського, що США «тут, щоб бути з вами». «Ми нікуди не йдемо», – сказав Байден.

Президент Джо Байден також оголосив про виділення $500 мільйонів додаткової допомоги Україні. У спільній заяві з Президентом Зеленським Байден сказав, що пакет допомоги включатиме більше військового обладнання, зокрема артилерійські боєприпаси, більше реактивних снарядів і гаубиць.

Зеленський своєю чергою зазначив, що вони з Байденом говорили про «далекобійну зброю і зброю, яка може бути поставлена в Україну, навіть якщо вона не постачалася раніше».