Генеральний директор YouTube Сьюзан Войчицькі оголосила, що відходить від керівництва сервісом потокового відео. Войчицькі, яка приєдналася до Alphabet майже 25 років тому, сказала, що починає «нову главу, зосереджену на родині, здоров’ї та особистих проєктах».

Войчицькі співпрацює з Google практично з самого початку. Засновники компанії, Ларрі Пейдж та Сергій Брін, відкрили офіс у гаражі її батьків невдовзі після заснування Google у 1998 році. Наступного року Войчицькі стала першим менеджером з маркетингу Google.

Серед іншого, вона брала участь у створенні перших Google Doodles, була одним із творців Google Image Search і першим менеджером AdSense (однієї з ключових рекламних програм Google). У 2006 році вона заохотила Google купити YouTube, який дебютував роком раніше. Вісім років потому Войчицькі очолила YouTube і стала однією з небагатьох жінок, які керують великою технологічною компанією.

Під час перебування Войчицькі на посаді, YouTube ставав все більш важливою частиною Google та Alphabet. Лише дохід від реклами на платформі склав понад 10% від загального доходу компанії в минулому кварталі. Звісно, робота Войчицькі на посаді генерального директора YouTube не була безхмарною. Платформа вже давно бореться з проблемами модерації, в тому числі з мовою ненависті та дезінформацією. Зі свого боку, Войчицькі поставила собі за мету прислухатися до творців і користувачів YouTube і розв’язувати їхні проблеми напряму.

У своєму прощальному листі Сьюзан Войчицькі повідомила, що Ніл Мохан, її фактичний заступник, стає новим керівником YouTube. Мохан прийшов у компанію, коли Google купив DoubleClick у 2007 році. У 2015 році він став директором з продуктів YouTube і допоміг запустити YouTube TV, YouTube Music, Premium і Shorts. Мохан також очолював команду довіри та безпеки сервісу.

Інтригує те, що Войчицькі сказала, що Мохан буде старшим віцепрезидентом і керівником YouTube, а не генеральним директором.

«З огляду на все, що ми робимо стосовно Shorts, стрімінгу та підписок, а також обіцянки щодо штучного інтелекту, найцікавіші можливості YouTube ще попереду, і Ніл – саме та людина, яка зможе нас очолити», – написала Сьюзан Войчицькі.

Вона не збирається залишати YouTube одразу:

«У короткостроковій перспективі я планую підтримати Ніла і допомогти з переходом, що включатиме продовження роботи з деякими командами YouTube, коучинг членів команди і зустрічі з авторами».

Також вона продовжуватиме співпрацювати з Google та Alphabet як радник:

«Це дозволить мені використовувати свій багаторічний досвід для надання порад і рекомендацій щодо роботи Google і компаній Alphabet», – зазначила вона.