Історія з розслідуванням щодо монополії Apple з програмним забезпеченням на гаджетах компанії вже не нова. Вона триває з 2019 року та в останні місяці до неї залучається все більше юристів, з’являються нові запити на документацію та збільшується кількість консультацій з компаніями, які причетні до справи.

Частково розслідування спрямоване на ставлення Apple до застосунків сторонніх розробників. App Store вже давно є мішенню для критиків та державних регуляторів по всьому світу. Але розслідування в США також вивчає, чи не влаштована iOS таким чином, щоб надавати перевагу власним рішенням та апаратному забезпеченню компанії.

Одним з прикладів для вивчення є компанія Tile. В оновленні iOS у 2019 році застосунок Find My на iPhone також отримав зміни, які призвели до посилення конкуренції з Tile, а вже у 2021 році Apple взагалі випустила AirTag, який напряму з ним конкурує.

Звинувачення Tile щодо роботи Find My стосувалися попередження в застосунку, щодо використання ПЗ стороннього розробника, що у випадку з власними рішеннями від Apple не відбувається. Позиція Tile була такою, що це виставляє конкурентів у невигідному світлі, а Apple відповідала тим, що у них є відмінності у конфіденційності даних.

Додатково компанії згадують iMessage, який не працює на Android, та деякі можливості AirPods, які на системному рівні краще інтегровані саме з iPhone. Конкуренти стверджують, що така інтеграція і надає перевагу в користуванні саме з пристроями Apple, на що компанія відповідає, що в цьому випадку це є унікальною особливістю її виробів, яка покращує користувацький досвід.

Ані Apple, ані Міністерство юстиції не коментують цю ситуацію.

Але раніше Apple заявляла, що не веде свій бізнес таким чином, який міг би заподіювати шкоду стороннім розробникам, й підтримує конкуренцію в App Store, навіть коли йдеться про конкуренцію з власними продуктами компанії.

Частиною цього розслідування став епізод з із залученням Джонатана Кентера — головного антимонопольного чиновника. Спочатку його було відсторонено від цієї справи через те, що раніше він представляв інтереси клієнтів у звинуваченні Apple в антиконкурентній поведінці. 

У листопаді 2021 року його затвердили на посаді помічника генерального прокурора в антимонопольному відділі. За деякою інформацією відомство пізніше вивчало питання дозволу пану Кентеру долучитися до справи. Результати невідомі, але, можливо, він все ж буде брати участь у позові до Apple.

Нещодавно пан Кантер також працював над справою щодо Google. Компанія Alphabet намагалася відсторонити його від справи маючи сумніви щодо його упередженості, адже раніше він також представляв клієнтів, які подавали антимонопольні скарги проти Google.

Тоді департамент відкинув такі зауваження та Кантер все ж працював над позовом, а наприкінці минулого місяця його було подано — Google звинуватили у зловживанні домінантним становищем на ринку цифрової реклами. Сама компанія заперечує такі звинувачення та додає, що ці події не просто сповільнюють інновації, але ще й призведуть до підвищення цін на рекламу.

Але повернемося до справи Apple. До Міністерства юстиції пан Кантер працював у юридичній фірмі Paul Weiss Rifkind Wharton & Garrison LLP, а після неї у власній компанії Kanter Legal Group з низкою клієнтів, які критикували Apple. Серед них можна зустріти Spotify, Tile та Blix, а також лобістську групу Coalition for App Fairness. Також там можна знайти свідків у справі Apple з Epic Games.

Наразі, якщо держав все ж подасть позов, департамент зможе підготуватися вже навесні. 

Й все це відбувається на тлі нового європейського «Закону про цифрові ринки», який вступить у дію вже наступного року і якраз спрямований на послаблення монополії технологічних гігантів.