Компанія Zoox, яка належить Amazon, почала пропонувати поїздки на повністю автономних роботаксі в Каліфорнії, після того, як отримала відповідний дозвіл від місцевого департаменту транспортних засобів (DMV). На відміну від автономних автомобілів Cruise чи Waymo, роботаксі Zoox спроєктовані як безпілотники, адже не обладнані кермом та педалями.

11 лютого Zoox здійснила першу поїздку шаттла для співробітників у Фостер Сіті, Каліфорнія. Це перша в історії поїздка повністю автономного роботаксі без традиційних органів керування, який перевозив пасажирів по дорогах загального користування — зазначається в пресрелізі компанії.

Щоб досягнути цього, роботаксі компанії пройшли “суворе” тестування на приватних дорогах. Загалом же Zoox займається розробкою своїх унікальних транспортних засобів вже дев’ять років. У 2020 році компанію викупила Amazon за $1.2 млрд. Роботаксі Zoox є доволі компактними (довжина 3.63 м), всередині передбачені місця для пасажирів навпроти один одного. Усі чотири колеса можуть повертатися, що робить транспортний засіб дуже маневровим. Максимальна швидкість — до 120 км/год, на одному заряді акумулятора місткістю 133 кВт·год роботаксі здатне здійснювати поїздки протягом 16 годин.

Zoox пропонує співробітникам поїздки між офісами у Фостер Сіті протягом робочих годин. “Оскільки компанія продовжує просувати свій прогрес і отримувати додаткові державні дозволи, вона розширить свої послуги для широкої громадськості”, – відзначили в компанії.