Група дослідників з Університету штату Юта (США) вважає, що вони натрапили на можливе розв’язання проблеми потепління Землі, спричиненого діяльністю людини. Їхнє передове рішення полягає в тому, щоб щороку запускати мільйони метричних тонн місячного пилу на орбіту Землі, щоб частково заблокувати сонячне проміння і таким чином охолодити планету.

«Ми розглянули різні типи пилу і варіанти орбіти, щоб дізнатися, скільки пилу знадобиться, щоб вплинути на клімат Землі, – пояснив провідний дослідник, астрофізик-теоретик з Університету Юти Бенджамін Бромлі. – Ми зупинилися на нашій улюбленій концепції, яка передбачає велику кількість місячного пилу в струменеподібному потоці, що може затінити Землю».

Ідея виникла з попередньої роботи Бромлі та його співавторів, присвяченої формуванню планет і космічним зіткненням, де невелика кількість пилу «перехоплює багато зоряного світла».

У своєму дослідженні, опублікованому в журналі PLOS Climate, Бромлі та його колеги використовували математичне моделювання для визначення ідеального типу частинок, їх розподілу та необхідної маси для затінення Землі від Сонця. У своїх випробуваннях вони прагнули досягти ослаблення сонячного тепла на 1,8%, що дорівнює приблизно шести дням на рік «затемненого Сонця».

Кожні кілька днів потрібно було б додавати більше пилу, щоб він продовжував працювати. Примітно, що автори дослідження не включили в публікацію жодного аналізу витрат.

Щодо того, чому місячний пил здається хорошим варіантом для розв’язання проблеми зміни клімату, Бромлі пояснив, що запуск матеріалу з Місяця є більш енергоефективним, ніж з Землі, завдяки гравітації. Крім того, «сировина є в достатку», додав він.

Заради справедливості слід додати, що Бромлі визнав, що місячний пил — не єдина відповідь на зміну клімату.