Туреччина ввела жорсткі заходи щодо обмеження соціальних мереж, запровадивши цензуру в Twitter і навіть заарештувавши деяких дописувачів через критику щодо надання допомоги постраждалим від нищівного землетрусу 6 лютого 2023 р.. Про це пише New York Post з посиланням на моніторинговий сервіс Netblocks.

Спочатку обмеження на доступ до Twitter запровадили обрані провайдери, потім воно поширилось.

«Оновлення: метрики у реальному часі показують, що обмеження Twitter у Туреччині було поширено на більше інтернет-провайдерів. Заходи фільтрації, ймовірно, вплинуть на рятувальні громадські роботи після серії смертоносних землетрусів у понеділок», – йдеться в повідомленні Netblocks.

Як пише New York Post і коментують турецькі громадяни в інших соціальних мережах, бан Twitter може мати фатальні наслідки, оскільки місцеві жителі продовжують покладатися на соціальні мережі, щоб організовуватися, пропонувати та дізнаватися про допомогу. Ба більше, люди, які опинилися під завалами, але все ще мають доступ до своїх телефонів, використовували Twitter, щоб поділитися своїм місцезнаходженням та покликати на допомогу, написав у Twitter журналіст The Economist Пьотр Залевські.

Крім того, ЗМІ повідомляють, що турецька поліція затримала щонайменше 18 осіб і заарештувала п’ятьох громадян за «провокаційні пости» в Мережі.

Згідно з Balkan Insight, прокуратура також почала розслідування щодо двох журналістів за те, що вони назвали реакцію уряду на землетрус невідповідною.

«Турецька влада вирішила придушити та обмежити доступ до платформи Twitter з Туреччини, поки тривають рятувальні роботи після сильного землетрусу, – написав у Twitter Яман Акденіз, турецький активіст з захисту кіберправ. – Зайве говорити, що у цей вирішальний момент життєво важливо тримати всі канали зв’язку відкритими».