Компанія SpaceX повідомила, що вжила заходів для того, щоб запобігти використанню українськими військовими супутникового інтернету Starlink для управління безпілотниками під час війни з росією, пише Reuters.

Президентка та головний операційний директор SpaceX Гвінн Шотвелл заявила під час конференції у Вашингтоні, що супутниковий інтернет-сервіс Starlink, який забезпечив українським військовим широкосмуговий зв’язок для захисту від російських військових, «ніколи не призначався для використання як зброї».

«Однак українці використали його ненавмисно і не в рамках жодної угоди», – додала вона.

Пізніше, спілкуючись з журналістами, Шотвелл послалася на повідомлення про те, що українські військові використовували сервіс Starlink для управління безпілотниками. Україна справді ефективно використовує безпілотні літальні апарати для виявлення позицій противника, ведення вогню на великі відстані та скидання бомб.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхню здатність робити це», – сказала Шотвелл, маючи на увазі використання Starlink з безпілотниками. «Є речі, які ми можемо зробити та вже робимо».

Шотвелл відмовилася повідомити, яких заходів вжила компанія SpaceX. За її словами, використання безпілотників Starlink виходить за рамки угоди, яку SpaceX уклала з українським урядом, додавши, що контракт був призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового інтернету лікарням, банкам і сім’ям, які постраждали від російського вторгнення.

«Ми знаємо, що військові використовують Starlink для зв’язку, і це нормально», – сказала вона. «Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях».

SpaceX приватно доставила в Україну вантажівки з терміналами Starlink, що дозволяє військовим країни організовувати зв’язок в зоні бойових дій завдяки майже 4 000 супутників, які SpaceX вже запустила на низьку навколоземну орбіту. Уряди таких країн, як США і Франція, оплатили інші постачання терміналів Starlink на додаток до тих, що були профінансовані SpaceX у приватному порядку.

Відповідаючи на запитання, чи передбачала SpaceX використання Starlink в наступальних цілях в Україні, коли приймала рішення про відправку терміналів у зони конфлікту, Шотвелл сказала: «Ми не думали про це. Я не думала про це. Можливо, наша команда Starlink думала, я не знаю. Але ми досить швидко навчилися».

Starlink зазнав перебоїв у роботі в Україні наприкінці минулого року з причин, які SpaceX не пояснила.

Відповідаючи на запитання, чи були ці перебої пов’язані з зусиллями SpaceX щодо обмеження неправомірного використання Starlink, Шотвелл сказала: «Я не хочу відповідати на це питання, тому що я не впевнена, що знаю відповідь».