Освітня платформа Prometheus вперше в Україні надасть доступ до найпопулярніших безплатних курсів, створених The Linux Foundation, головними фахівцями з провідної операційної системи та амбасадорами відкритого програмного забезпечення. Курси перекладені українською мовою. 

Слухачі можуть обрати один із курсів або пройти всі навчальні програми для опанування основ Linux, розподіленої розробки з Git та засадничих принципів Kubernetes. До збору коштів долучилась команда Veteranius (проєкт Razom for Ukraine). 

Основи Linux 

Курс стартує 20 лютого та триватиме 14 тижнів. Автори вважають, що слухачі витрачатимуть на навчання 5-7 годин на тиждень.

Курс розроблений спеціально для початківців. Він надасть теоретичну базу Linux і навчить використовувати як графічний інтерфейс, так і командний рядок в основних сімействах дистрибутивів Linux.

Слухачів ознайомлять з інструментами та методиками, які зазвичай використовують системні адміністратори та кінцеві користувачі Linux для виконання повсякденної роботи в середовищі Linux. Курс дозволить орієнтуватися в будь-якому з основних дистрибутивів Linux і продовжити свій професійний шлях як системний адміністратор, розробник або просто впевнений користувач.

Git для розподіленої розробки програмного забезпечення

Курс стартує 23 лютого та розрахований на 14 тижнів. Для всебічного опанування матеріалів слухачам знадобляться 1-2 години на тиждень.

Слухачі курсу дізнаються, що таке Git, як його встановлювати, як ініціалізувати репозиторій, вносити до нього зміни, робити його доступним для інших, а також отримувати та використовувати зміни, внесені іншими. Курс навчить знаходити помилки у своїй та чужій роботі, а також ознайомить з основними процедурами Git, такими як клонування, розгалуження, створення коммітів, використання diff, злиття та перебазування. 

Курс підійде для слухачів, які мають досвід розробки на будь-якій операційній системі. Буде корисним досвід роботи за допомогою командного рядка, проте ця умова не є обов’язковою.

Основи Kubernetes

Курс стартує на початку березня і триватиме 14 тижнів. Орієнтовне навантаження — 2–3 години на тиждень.

У курсі будуть висвітлені теми архітектури системи, задачі, які вона розвʼязує, і моделі, що використовується для обробки розгортання контейнерів і масштабування.

Курс містить технічні інструкції щодо розгортання автономної та багаторівневої програми. Слухачі дізнаються про ConfigMaps і Secrets, а також про те, як використовувати Ingress.

Курс розрахований на користувачів із базовими знаннями інтерфейсу командного рядка Linux (CLI), а також розумінням контейнерних технологій.