18th Space Defense Squadron, спеціальний підрозділ Космічних сил США, який займається відстеженням усіх рукотворних об’єктів на орбіті Землі, сповістив про те, що російський військовий супутник «Космос-2499» розвалився на купу фрагментів. І це вже вдруге.

Повторна руйнація супутника відбулася ще 4 січня 2023 р. і зараз 18th Space Defense Squadron відстежує щонайменше 85 великих уламків апарата. Кількість малих фрагментів має бути набагато більшою. «Космос-2499» знаходиться на орбіті висотою 1 169 км, а це означає, що фрагменти мертвого супутника будуть ще дуже довго засмічувати навколоземний простір. Вперше супутник розвалився на 18 великих фрагментів ще у жовтні 2021 р.

Вважається, що «Космос-2499», який був запущений у травні 2014 р. – це експериментальний супутник-інспектор чи навіть космічний перехоплювач, який може врізатися в супутники США та знищувати їх. Є інформація, що «Космос-2499» був оснащений електростатичними плазмовими двигунами на ефекті Холла. Двигуни такого ж класу використовує український цивільний супутник EOS SAT-1.

У будь-якому випадку, зараз чергова російська вундервафля, якій ЗМІ дали гучну назву «Камікадзе» – це лише купа космічного сміття, яка заважає іншим.