Останні декілька днів в соціальних мережах та медіа поширюється інформація про те, що нові флагмани компанії Samsung мають дивну проблему, нібито їхня операційна система “з коробки” займає аж 60 ГБ вбудованої пам’яті. Це справді доволі скандально, адже базовий S23 має сховище на 128 ГБ, та й навіть при 256 ГБ пам’яті віддавати одразу 60 ГБ під систему якось забагато. Тому було цікаво розібратися в цьому питанні.

По-перше, маючи знайомих із Galaxy S22 Ultra та зараз тестуючи Galaxy Fold 4, є можливість порівняти об’єм системи в них та в новому флагмані компанії. По-друге, трохи насторожив той факт, що інформація про те, скільки ж займає система в Galaxy S23 Ultra, відрізнялася. Наприклад, журналіст Алекс Максхем ще 3 лютого запостив у твіттері, що в нього операційна система смартфона займає майже 69 ГБ, і з цього й почалася хвиля публікацій про цю особливість нових флагманів Samsung.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

На його знімку екрана видно, що стандартний файловий провідник “Мої файли” від Samsung не показує, скільки місця в пам’яті займають програми. Якщо так само подивитися на Galaxy Fold4, то в мене показало, що система займає 81,75 ГБ!

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Річ у тім, що файловий провідник Samsung одразу не має повного доступу до пам’яті смартфона і якщо не дати йому відповідний дозвіл, він не зможе підрахувати фактичний розмір, який займають застосунки. Надаємо йому доступ, і от вже Galaxy Fold4 показує, що операційна система займає 41,73 ГБ, а програми 40,08 ГБ.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Щоб переконатися, чи є така ж різниця між тим, що спочатку показує файловий провідник в Galaxy S23 Ultra, я попросив Сашу Ляпоту, який якраз купив собі цей смартфон та вже встиг протестувати, скинути мені скриншот, як в нього показується розмір системи.

Перший знімок екрана показав, що файловий менеджер Samsung так само за замовчанням не має повного доступу до файлової системи, й відображає, що ОС займає 118 ГБ.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Якщо надати йому доступ, то об’єм системи “падає” до 57,96 ГБ, все ще багато, але й не 69 ГБ, як в Алекса Максхема.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Для порівняння, в Galaxy S22 Ultra файловий провідник показує, що система займає 47,45 ГБ якщо не дати йому повний доступ, і 27,16 ГБ, якщо це зробити.

S22 Ultra та S23 Ultra не настільки різні в плані програмного забезпечення смартфони, щоб об’єм зайнятого системою сховища відрізнявся настільки кардинально. То в чому ж проблема?

Схоже, в тому, як файловий провідник від Samsung “Мої файли” репрезентує дані. У всіх трьох перевірених смартфонах пункт “Система” чомусь займає майже половину обсягу сховища, яке займають програми. Таке враження, що провідник просто враховує їхній кеш та інші додаткові файли, які зберігаються у системній папці як образ операційної системи.

Це підтверджується також тим, що якщо встановити інший файловий провідник, Google Files, то він показує зовсім іншу інформацію. Для Galaxy Fold4 – це вже реальніші 26,24 ГБ, при чому застосунків, які ОС вважає системними, всього 7,7 ГБ.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Та ж перевірка в Google Files показала, що в Galaxy S23 Ultra система займає навіть трохи менше – 25,31 ГБ. Додати сюди ще попередньо встановлені програми, і це 32-35 ГБ, що загалом вписується в ту кількість пам’яті, яку на сучасних смартфонах може займати система.

В Galaxy S23, S23+ та S23 Ultra система займає 60 ГБ? Схоже, що ні

Точніше, звісно, можна буде перевірити, коли ми отримаємо для тесту нові флагмани Samsung та зможемо запустити їх начисто без перенесення даних з іншого смартфона. Проте схоже, проблема справді в тому, як власна програма Samsung показує інформацію про пам’ять.

Надавши повний доступ програмам, я на Fold4 порівняв, який обсяг вільної пам’яті показують вбудований провідник “Мої файли”, і який – Google Files. Так от: останній відобразив на 11,55 ГБ менше зайнятого сховища, ніж власний файловий менеджер Samsung.

Сподіваюсь, що компанія зверне на це увагу та надасть адекватне відображення зайнятого сховища даних у своїх смартфонах.