Літаки будуть! Можливо, Eurofighter Typhoon. Велика Британія збирається навчати українських пілотів на винищувачах НАТО

Президент Зеленський прибуває сьогодні до Великої Британії, щоб зустрітися з прем’єр-міністром країни й відвідати українських військових. Це другий закордонний візит президента України після початку повномасштабного російського вторгнення.

Напередодні візиту на сайті уряду Сполученого Королівства з’явився пресреліз, у якому йдеться про намір Великої Британії розпочати навчання українських пілотів та морських піхотинців.

«Прем’єр-міністр оголошує про плани розширити навчання Збройних Сил України на морі та в повітрі, включно з пілотами винищувачів і морською піхотою, як частину довгострокових інвестицій в армію України, – йдеться у повідомленні. – Навчання забезпечить пілотам можливість керувати складними винищувачами стандартів НАТО в майбутньому. У рамках цих довгострокових інвестицій Велика Британія співпрацюватиме з Україною та міжнародними союзниками для координації колективної підтримки для задоволення оборонних потреб України.»

Це навчання стане доповненням до програми підготовки, яка вже діє у Великій Британії, і в рамках якої за останні шість місяців було навчено 10 000 українських військових, і яка підвищить кваліфікацію ще 20 000 українських солдатів цього року. Сполучене Королівство продовжить співпрацю з українськими Збройними Силами та міжнародним співтовариством, щоб розширити програму у 2023 році.

«Візит Президента Зеленського до Великої Британії є свідченням мужності, рішучості та боротьби його країни, а також свідченням непорушної дружби між нашими двома країнами, – сказав прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак. – Я пишаюся тим, що сьогодні ми розширимо цю підготовку від піхотинців до морської піхоти та пілотів винищувачів, гарантуючи, що Україна матиме армію, здатну захищати її інтереси в майбутньому. Це також підкреслює наше зобов’язання не просто надавати військову техніку на короткий термін, але й довгострокове зобов’язання стояти пліч-о-пліч з Україною протягом наступних років.»

У пресрелізі не сказано, про які саме сучасні західні винищувачі йдеться, але на озброєнні Королівських повітряних сил Великої Британії стоять винищувачі Lockheed Martin F-35B Lightning та Eurofighter Typhoon. З ймовірністю майже 100% йдеться саме про Eurofighter Typhoon, тим більш, що зі 100 таких винищувачів 22 є саме навчальними спарками.

Eurofighter Typhoon – багатоцільовий винищувач четвертого покоління, розроблений консорціумом компаній Alenia Aeronautica, BAE Systems та EADS. Винищувач здійснив перший політ у 1996 році, а з 2003 року стоїть на озброєнні Повітряних Сил Великої Британії. Літак експлуатують Німеччина, Іспанія, Італія, Австрія, Кувейт, Оман, Катар та Саудівська Аравія. Усього було виготовлено майже 700 винищувачів.

З початку експлуатації винищувач допрацювався й отримував оновлення у наступних виробничих партіях: підтримку нових ракет, новий бортовий комп’ютер, радар та таке інше.

Це більш ніж сучасний літак, який може використовувати весь асортимент ракет та бомб НАТО: AIM-120 AMRAAM, MBDA Meteor, IRIS-T, AIM-132 ASRAAM, AIM-9 Sidewinder, Storm Shadow/Scalp EG, Brimstone, AGM-88 HARM, AGM-65 Maverick, Taurus KEPD 350, SPEAR 3, Marte ER, Joint Strike Missile та інші. Eurofighter Typhoon можете нести понад 9 000 кг корисного навантаження.

Невідомо, чи отримає Україна найближчим часом саме винищувачі Eurofighter Typhoon, але якщо наші пілоти опанують цей літак, вони зможуть потім досить швидко перевчитися на будь-який сучасний західний винищувач.

Велика Британія першою направила Україні сучасні західні танки, здається зараз Сполучене Королівство хоче стати першим з союзників, хто запропонує ЗСУ винищувачі. Дякуємо, Велика Британія!

Характеристики винищувача Eurofighter Typhoon
Екіпаж – 1 або 2 людини
Довжина – 15,96 м
Розмах крил – 10,95 м
Висота – 5,28 м
Площа крила – 51,2 м2
Вага порожнього – 11 000 кг
Повна вага – 16 000 кг
Максимальна злітна вага – 23 500 кг
Корисне навантаження – 9 500 кг
Силова установка – 2 × турбовентиляторні двигуни Eurojet EJ200, тягою 60 кН / 90 кН (форсаж)
Максимальна швидкість – 2 125 км/год на висоті 11 000 м; 1 530 км/год на рівні моря
Суперкруїз – 1,5 Маха
Дальність – 2 900 км
Бойова дальність – 1 389 км
Стеля – 19 812 м
Межі навантаження, g – +9 / –3
Швидкість підйому – 315 м/с
Озброєння – 1 × 27-мм револьверна гармата Mauser BK-27 зі 150 снарядами
Точки кріплення – 13 (8 під крилами та 5 на підфюзеляжних точках; витримують понад 9 000 кг корисного навантаження
Типова багатоцільова конфігурація – 4 × AMRAAM, 2 × ASRAAM/IRIS-T, 4 × EGBU-16/Paveway-IV, 2 × 1000-літрові паливні баки та капсула цілевказання