Засновник Spotify Деніел Ек хоче змінити індустрію охорони здоров’я. У дописі в LinkedIn Ек названий співзасновником стартапу під назвою Neko Health, який спеціалізується на наданні послуг зі сканування тіла за допомогою штучного інтелекту, про що раніше повідомляли європейські новинні ресурси Sifter і Tech.eu.

«Після чотирьох років інтенсивних досліджень і розробки продуктів ми сьогодні офіційно запускаємо Neko Health, – йдеться в повідомленні. – Компанія була заснована Х’ялмаром Нільсонне і Деніелем Еком з метою створення системи охорони здоров’я, яка допоможе людям залишатися здоровими за допомогою профілактичних заходів і ранньої діагностики».

Неінвазивний сканер для всього тіла може виявляти та вимірювати ріст родимих і пігментних плям та висипань. Він також використовує окремий сканер для виявлення будь-яких відхилень у роботі серця, кров’яного тиску та пульсу по всьому тілу.

Засновник Spotify допоміг розробити сканер здоров'я тіла на основі ШІ
Сканер для всього тіла Neko Health

360-градусний сканер тіла компанії оснащений понад 70 датчиками, які збирають понад 50 мільйонів точок даних про шкіру, серце, судини, дихання, мікроциркуляцію тощо. Потім ці дані аналізуються самонавчальною системою на основі ШІ, яка надає результати лікарям і пацієнтам. Пацієнти отримують результати під час візиту до лікаря, а також можуть переглядати та відстежувати свої результати в застосунку.

Прихід Деніела Ekа в індустрію охорони здоров’я не є несподіванкою. Чутки про стартап ходили ще з листопада, і Ек давно натякав на те, що хоче зайнятися охороною здоров’я. У 2013 році видання The Financial Times повідомило, що Ек проводить вільні години, думаючи про те, як виправити «зіпсовану» систему охорони здоров’я.

«Я не винахідник, але я можу бути тією людиною, яка настільки дурна, що піде проти системи і спробує перемогти її на її власних умовах», – сказав він тоді.

Очевидно, ще занадто рано говорити про те, який вплив Neko Health може мати на галузь охорони здоров’я, але звучить це перспективно.