TikTok намагається дати можливість авторам та іншим користувачам легше орієнтуватися в його правилах і розуміти, що відбувається з їхніми акаунтами. Компанія впроваджує оновлену «систему контролю за акаунтами» – серію змін, яка включає нову систему страйків, а також функції, які дозволяють авторам перевіряти, чи не заблоковано їхній контент у рекомендаціях застосунку.

Ці зміни відбуваються на тлі прагнення TikTok підвищити прозорість своєї роботи з модерацією контенту та алгоритмічними рекомендаціями, які були предметом пильної уваги з боку законодавців, регуляторів та інших критиків.

У своєму блозі компанія повідомляє, що нова система блокування призначена для боротьби з «порушниками», які можуть мати значний вплив на платформу.

«Згідно з новою системою, якщо хтось публікує контент, який порушує одне з наших Правил спільноти, цей контент буде видалено, а на його акаунті буде нараховано страйк, — пояснює компанія. — Якщо обліковий запис досягає порогу страйків в рамках функції продукту (наприклад, коментарі, LIVE) або політики (наприклад, залякування і переслідування), він буде назавжди заблокований».

У компанії додали, що користувачі також можуть бути заблоковані після одного страйку, якщо порушення вважається «серйозним».

Ця зміна робить політику TikTok більш схожою на політику інших подібних сервісів. YouTube і Meta також використовують систему страйків проти акаунтів, які порушують їхні правила, хоча кожна платформа має власні критерії для визначення страйків і пов’язаних з ними покарань.

TikTok впроваджує систему страйків для авторів, які порушують правила

TikTok також заявляє, що надасть авторам нові інструменти для перегляду того, чи був їхній акаунт підданий страйкам за попередні 90 днів. Ця функція буде доступна в новому розділі «Статус облікового запису» в Центрі безпеки застосунку. Компанія також додає розділ «Звіти», де користувачі можуть відстежувати будь-який контент або акаунти, про які вони повідомляли.

TikTok також починає тестувати дві нові функції, які стосуються рекомендацій. Перша — це функція, яка сповіщатиме авторів про те, що одне з їхніх відео було заблоковано на сторінці «Для вас» у застосунку. Ця функція, яка, за словами компанії, буде тестуватися на окремих ринках протягом найближчих тижнів, дозволить авторам дізнатися, чому це сталося, і дасть можливість подати апеляцію.

Друга функція дозволить користувачам скинути рекомендації, що з’являються на сторінці «Для вас». За словами представника TikTok, учасники тесту побачать опцію «оновити» у своїй стрічці «Для вас», яка, по суті, дасть змогу перезавантажити основну стрічку застосунку. Після того, як стрічка оновиться, відео з’являтимуться виключно з нових взаємодій та активностей, а не з тих, з якими користувач взаємодіяв раніше.

Але TikTok покладається не лише на зміни продукту. Компанія також фізично демонструє свою заявлену прихильність до прозорості, проводячи екскурсії до нещодавно відкритого «Центру прозорості та підзвітності» – простору в офісі в Лос-Анджелесі, де учасники можуть побачити, як компанія працює з рекомендаціями та модерацією контенту.