Повітряні сили США збили китайський шпигунський аеростат. Китай обурений

Винищувач F-22 за допомогою ракети повітря-повітря AIM-9X знищив китайський шпигунський аеростат біля побережжя Південної Каліфорнії. Про це пише Reuters з посиланням на офіційних осіб США.

Висотна повітряна куля була збита приблизно за 11 км від американського узбережжя в Атлантичному океані над відносним мілководдям (глибина до 14 м). Уламки розкидані на площі у 11 кв. км. На місці падіння знаходяться декілька військових кораблів США, сподіваючись зібрати уламки й відновити китайське розвідувальне обладнання.

Нагадаємо, висотна повітряна куля з ймовірно розвідувальним обладнанням ввійшла у повітряний простір США над Аляскою ще 28 січня 2023 р. 30 січня вона опинилася над Канадою і знову повернулася в зону контролю США вже 31 січня 2023 р. над Айдахо. Але військові відмовили президента Байдена від негайного знищення аеростата і дочекалися, поки він перетне усю територію США та опиниться над водами Атлантики, де падіння уламків не загрожує людям на землі. Під час польоту кулі над майже усією територією США вона пройшла над декількома секретними об’єктами.

Китай рішуче засудив військовий удар по «цивільному аеростату», який, за словами представників КНР, використовувався для метеорологічних та інших наукових цілей і зайшов у повітряний простір США «цілком випадково». Іронічно, що у розпал Холодної війни СРСР, США та Китай використовували саме цю відмовку для виправдання своїх розвідувальних місій.

«Китай чітко попросив США розв’язати цю проблему належним чином у спокійному, професійному і стриманому ключі, – йдеться в заяві МЗС Китаю. – США наполягали на застосуванні сили, реагуючи явно надмірно».

«Кульова криза» вже спричинила чергове погіршення китайсько-американських відношень. Запланований візит державного секретаря США Ентоні Блінкена до Пекіна відкладений на невизначений термін.

Насправді це вже не перший китайський висотний аеростат, який помічають в різних куточках земної кулі. У військовому відомстві вважають, що ця повітряна куля була частиною флоту китайських аеростатів-шпигунів. Декілька днів тому ще одна китайська повітряна куля була виявлена над Латинською Америкою.

«Протягом останніх кількох років китайські повітряні кулі були помічені над країнами на п’яти континентах, у тому числі в Східній Азії, Південній Азії та Європі», – кажуть у Пентагоні.

Видання The Drive пише, що висотний аеростат був, ймовірно, взагалі першою реальною повітряною ціллю, яку знищив винищувач F-22.

Цікаво, що літаки, а в повітрі було два винищувачі F-22, використовували позивні FRANK01 та FRANK02, як данину пам’яті повітряному асу Першої світової війни Френку Люку-молодшому, який збив 4 німецькі літаки та 14 (!) повітряних куль.