Китайський розвідувальний аеростат помічено над північчю США вже декілька днів тому. Траєкторія його переміщення проходить над декількома важливими військовими об’єктами. Про це сповіщає Reuters, посилаючись на брифінг Міністерства оборони США.

«Уряд Сполучених Штатів виявив і стежить зараз за висотним аеростатом спостереження, який знаходиться над континентальною частиною Сполучених Штатів, – сказав журналістам прессекретар Пентагону бригадний генерал Патрік Райдер. – Повітряна куля летить на висоті, що значно перевищує висоту комерційного повітряного руху, і не становить військової чи фізичної загрози для людей на землі».

Найцікавіше не те, що маючи купу супутників-шпигунів, Китай продовжує використовувати розвідувальні аеростати, це якраз нормально. А те, що все це відбувається буквально за декілька днів до запланованого візиту до Пекіна державного секретаря США Ентоні Блінкена.

ВПС США взяли аеростат «під опіку» відразу після того, як він увійшов у повітряний простір країни, і спостерігали за ним з військового літака. Вони навіть підготували винищувачі F-22 для перехоплення підозрілого об’єкта, але врешті-решт порадили президенту Джо Байдену не збивати шпигуна, оскільки побоюються, що уламки можуть становити небезпеку для людей на землі.

Китайський розвідувальний аеростат

Окремо від США міністерство оборони Канади повідомило, що військовими було виявлено «висотний аеростат спостереження» і що вони відстежують ще один «потенційний інцидент» такого плану, не надавши при цьому ніяких додаткових подробиць.

У відповідь на заяву США речниця міністерства закордонних справ Китаю Мао Нін відповіла, що Пекін «перевіряє» ситуацію.

«Я хотіла б підкреслити, що доки факти не будуть з’ясовані, спекуляції та галас не допоможуть належному розв’язанню проблеми, – оголосила вона на регулярному щоденному брифінгу в Пекіні, додавши, що Китай дотримується міжнародного права. – Китай не має наміру порушувати наземні або повітряні кордони будь-якої суверенної країни».

Представники США заявили, що порушили це питання зі своїми китайськими колегами дипломатичними каналами. «Ми повідомили їм про серйозність, з якою ми ставимося до цього питання», – сказав американський чиновник.

Одна з офіційних осіб зауважила, що траєкторія польоту кулі пройде над низкою чутливих об’єктів, але не надала подробиць. Неподалік від траєкторії аеростата розташована, наприклад, база ВПС США Мальмстром (Монтана), де знаходяться шахти 150 міжконтинентальних балістичних ракет.

Китайський розвідувальний аеростат вже декілька днів літає над США

Але інший американський чиновник додав, що аеростат має «обмежену цінність з точки зору збору розвідданих».

Висотні аеростати працюють зазвичай на висоті 24 000 – 37 000 м, значно вище висот комерційного авіасполучення. Висота польоту сучасних винищувачів близько 15 000 м. Навіть легендарний розвідувальний літак Lockheed U-2 може підійматися лише на 24 000 м.

Цікаво, що люди, які спостерігали за балоном з землі, приймали його за НЛО або зірку.