Суддя в Колумбії використав ChatGPT для ухвалення судового рішення, і це, мабуть, перший випадок, коли юридичне рішення було ухвалене за допомогою ШІ-генератора текстів — або, принаймні, перший випадок, про який ми знаємо.

Суддя Хуан Мануель Паділья Гарсія, який очолює Перший окружний суд у місті Картахена, заявив, що використовував інструмент ШІ, щоб поставити юридичні питання у справі та включив його відповіді у своє рішення, згідно з судовим документом від 30 січня 2023 року.

«Аргументація цього рішення буде визначена з урахуванням використання штучного інтелекту. Відповідно, ми включили частину правових питань, поставлених у цьому провадженні, – написав Гарсія в рішенні. – Метою включення цих текстів, створених штучним інтелектом, жодним чином не є заміна рішення судді. Насправді ми прагнемо оптимізувати час, який витрачається на підготовку судових рішень після перевірки інформації, наданої ШІ».

Справа стосувалася суперечки з медичною страховою компанією щодо того, чи повинна дитина-аутист отримувати страховку на лікування. Згідно з судовим документом, серед юридичних питань, які були введені в ШІ-інструмент, були такі: «Чи звільняється неповнолітня дитина-аутист від сплати за лікування?» і «Чи ухвалював конституційний суд позитивні рішення у подібних справах?»

Гарсія включив повні відповіді чат-бота в рішення, що, очевидно, стало першим випадком, коли суддя зізнався в цьому. Суддя також включив власні міркування щодо застосовних правових прецедентів і сказав, що ШІ був використаний для «розширення аргументації ухваленого рішення». Після детального обговорення з ШІ суддя приймає його відповіді та власні правові аргументи як підставу для прийняття рішення.

Колумбійське законодавство не забороняє використовувати штучний інтелект у судових рішеннях, але такі системи, як ChatGPT, відомі тим, що дають упереджені, дискримінаційні або просто неправильні відповіді. Це пов’язано з тим, що мовна модель не має реального розуміння тексту — вона просто синтезує речення на основі ймовірності з мільйонів прикладів, які використовуються для навчання системи.