Торік в ЄС енергія, вироблена за допомогою сонячної та вітрової енергії, вперше обігнала природний газ. Ці дані отримані від британського аналітичного центру чистої енергетики Ember, який прогнозує, що розрив буде зростати.

Сонячна та вітрова енергія зросли до історичного максимуму – 22% від загального споживання електроенергії в ЄС у 2022 році. Тим часом Ember прогнозує, що цього року виробництво електроенергії з викопних видів палива скоротиться на 20%, причому найшвидше — газ.

Ці зміни значною мірою пов’язані зі зменшенням залежності від газу та вугілля після вторгнення росії в Україну. Кремль наказав припинити експорт природного газу до ЄС у відповідь на санкції Заходу. За даними Ember, високі витрати, що виникли внаслідок цього, допомогли знизити попит на енергію приблизно на 8% у четвертому кварталі 2022 року порівняно з аналогічним кварталом попереднього року.

«Зараз основна увага приділяється швидкому скороченню попиту на газ — одночасно з поетапною відмовою від вугілля, — йдеться у звіті. – Це означає, що масове нарощування чистої енергії вже на підході».

Очікується, що ядерна енергетика залишиться на тому ж рівні у 2023 році, оскільки запланована поетапна відмова від німецьких ядерних реакторів нівелює нарощування потужностей у Франції. Однак, за прогнозами, гідроенергетика цього року зросте приблизно на 40 терават-годин після сильної посухи у 2022 році.