Минуло майже десять років відтоді, як Джефф Безос пообіцяв безпілотники для доставки Amazon. Приблизно через місяць після того, як Amazon Prime Air здійснив перші доставки в Каліфорнії та Техасі, він обслужив менш як 10 домогосподарств — і вже звільнив більш ніж половину співробітників у тих точках.

Про це йдеться у звіті The Information та звіті Business Insider, і Amazon цього не заперечує.

Прессекретар Amazon Марія Боскетті не заперечила ці цифри, але також сказала, що Prime Air працює над розширенням поставок за допомогою дронів у Каліфорнії та Техасі зі схвалення Федерального управління цивільної авіації США (FAA).

Причиною того, що Amazon поки що не має багато клієнтів для доставки дронами, може бути те, що дронам Amazon не дозволено самостійно літати над дорогами.

Щоб дрон мав змогу перелетіти через дорогу, згідно з правилами FAA, співробітники Amazon повинні переконатися, що в той момент там немає жодних транспортних засобів. Тобто дрону, покликаному замінити людину, потрібні люди, щоб дістатися до місця призначення.

FAA не видає ліцензії на експлуатацію автономних дронів і служб доставки дронів. Воно створює конкретні винятки із суворих правил використання повітряного простору США, кожне з яких має довгий перелік умов, яких компанії мусять дотримуватися.

До листопада 2022 року Amazon навіть не могла запускати свої дрони за межами малонаселених районів, не могла літати над будівлями або ближче, ніж у 30 метрах від них, і повинна була обмежуватися польотами над власністю, що перебуває під повним контролем Amazon. FAA вимагало, щоб пілоти дронів Amazon мали ліцензію приватного пілота, яка дозволяє керувати літаком, а не лише дроном.

Здається, це було розумно. За чотири місяці на випробувальних майданчиках Amazon в Орегоні сталося п’ять аварій, а одна з них призвела до пожежі. Дрон важить понад 40 кг.

Але ці правила діяли на стадії експерименту, і в листопаді минулого року Amazon успішно довела, що її досвід і новий, безпечніший і автономніший дрон MK27-2 не потребують багатьох людей і аж настільки серйозних запобіжних заходів. Серед іншого, FAA посилалося на «вдосконалену систему комп’ютерного бачення, яка дозволяє виявляти людей або перешкоди під БПЛА під час доставки або посадки», функцію автоматичного припинення польоту, дистанційні попередження, а також на той факт, що дрон може літати навіть у разі відмови одного з шести двигунів, як на причини для скасування цих конкретних обмежень.

А ось лише деякі з основних правил, які все ще існують:

  1. Маневри над людьми заборонені, якщо інше не дозволено Адміністратором;
  2. Проліт над електростанціями заборонено;
  3. Проліт над школами під час їх роботи (наприклад, початковими, середніми, старшими, дошкільними та дитячими закладами) заборонено;
  4. Польоти над або в межах 75 метрів від транспортних засобів, що рухаються, заборонені, якщо інше не схвалено Адміністратором;
  5. Проліт над будь-якою територією, яку Експлуатант вважає зоною підвищеного ризику під час розробки маршруту польоту, заборонено;
  6. Забороняється постійний політ над або на відстані 75 метрів від проїжджої частини доріг, а також забороняється проліт над дорогами, якщо інше не схвалено Адміністратором;
  7. На всіх етапах польоту БПЛА повинно знаходитися на відстані не менше 30 метрів від будь-якої особи, якщо інше не дозволено Адміністратором.

Безпілотник Amazon все ще не може самостійно перелітати дорогу, а також не може наближатися до людей або літати над ними. Це означає, що клієнти Amazon не можуть стояти на власному подвір’ї, коли їм скидають посилку, і FAA стверджує, що Amazon має чітко попередити клієнтів про це.

Крім того, операції в Каліфорнії та Техасі були обмежені польотами в межах 4-6 км від місць запуску дронів. Це обмежувало кількість потенційних клієнтів.

Однак тепер Amazon більше не потрібно стільки людей для кожного польоту, а FAA більше не вимагає, щоб працівники мали однакову льотну або медичну підготовку.

«Нещодавні скорочення штату не впливають на наші плани щодо доставки в цих регіонах», – заявила прес-секретар Amazon Марія Боскетті.

Вона каже, що минулого тижня FAA схвалила польоти до більшої кількості клієнтів у Локфорді, Каліфорнія, і Коледж-Стейшн (Техас), і що Amazon продовжує працювати над безпілотником наступного покоління, MK30.