Наука про пересадку шкіри пройшла довгий шлях від часів, коли її зішкрібали з однієї частини тіла пацієнта і пришивали на інше місце, щоб прикрити опік або травму. Сьогодні трансплантати зазвичай застосовують біодрук, використовуючи культивовані клітини пацієнта для запуску процесу росту, аж до васкуляризації.

Основним недоліком цих надрукованих трансплантатів є те, що вони можуть бути виготовлені лише у вигляді плоских листів з відкритими краями. Цей метод «ігнорує повністю закриту геометрію людської шкіри», стверджує команда дослідників з Колумбійського університету. Натомість вони розробили новий спосіб виробництва шкіри практично будь-якої складної 3D-форми – від вух і ліктів до цілих рук, надрукованих як рукавиці Баффало Білла.

Дослідники працюють над безшовними 3D-трансплантатами шкіри для пацієнтів з опіками

Команда опублікувала свої результати під назвою «Створення безшовної людської шкіри з покращеними біомеханічними властивостями» у січневому випуску журналу Scientific Advances. Вони пояснили, як створили «шкіру як повністю закриту тривимірну тканину, яку можна формувати за формою частини тіла і безперешкодно пересаджувати як біологічний одяг».

«Тривимірні шкірні конструкції, які можна пересаджувати, як «біологічний одяг», мали б багато переваг, – каже доктор Хасан Ербіль Абачі, провідний дослідник і доцент кафедри дерматології Колумбійського університету. – Вони б різко мінімізували потребу в накладанні швів, скоротили б тривалість операцій і покращили б естетичні результати».

Мало того, ці однорідні трансплантати показали кращі показники, як механічні, так і функціональні, ніж їхні альтернативи. Команда Колумбійського університету назвала трансплантати «шкірними конструкціями без країв, які можна носити» (WESC).

Початкові лабораторні випробування на мишачих моделях були обнадійливими.

«Це було схоже на те, як надягти на мишей пару шортів, – каже Абачі. – Вся операція зайняла близько 10 хвилин».

Але шкіра мишей – не людська шкіра. Вона заживає інакше, тому будуть потрібні додаткові дослідження на тваринах. До таких випробувань, швидше за все, ще багато років.