Дискретні відеокарти Intel Arc A750/A770 були представлені ще у середині жовтня минулого року. На жаль дотепер графічні адаптери виробника все ще не доступні в Україні. Втім компанія активно працює над удосконаленням та оптимізацією своїх рішень, намагаючись гідно конкурувати у досить непростій ніші відеокарт середнього класу.

На відміну від процесорного сегменту, позиції Intel на ринку дискретної графіки вимагають від розробника йти навіть на непопулярні кроки задля покращення привабливості своїх пропозицій. Intel офіційно знизила ціну Intel Arc A750 Special Edition зі стартових $289 до $249. Цим компанія намагається в першу чергу запропонувати оптимальне співвідношення ціни і продуктивності.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Intel запевняє, що після зниження вартості та проведених програмних оптимізацій, відеокарта Intel Arc A750 8 ГБ пропонує на 52% краще співвідношення ціна/продуктивність ніж конкурент – GeForce RTX 3060 12 ГБ. Для подібних розрахунків розробники використали середню вартість моделі NVIDIA на онлайн-майданчику newegg.com – $391, хоча рекомендована ціна RTX 3060 складає $329. У випадку з такими довільними розрахунками маркетинговому відділу Intel не вдалось уникнути певного курйозу.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Представлений вище слайд був використаний під час офіційного запуску відеокарт Intel. Як бачимо, тоді також порівнювалось співвідношення ціна/продуктивність для Arc A750 й RTX 3060. Перевага рішення Intel складала 53% навіть з урахуванням “середньої ціни” у $418 для RTX 3060 та $289 для A750. Виходить так, що попри офіційне зниження вартості Intel Arc A750, перевага над опонентом навіть дещо зменшилась.

Але все ж не будемо так вже прискіпливо ставитись до оголошених відсотків. Всі розуміють, що подібні порівняння безпосередньо від виробників – це досить умовний орієнтир, який зазвичай потребує підтвердження від незаангажованих джерел. Втім вже саме бажання Intel відстежувати показник продуктивності на витрачений $ для своїх продуктів заслуговує окремої похвали.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Ціновий фактор – дієвий аргумент переконання, але у випадку з відеокартами програмна підтримка має ледве не вирішальну роль перед придбання. Після перших оглядів Intel Arc A770/A750 виявилось, що запропоноване програмне забезпечення потребує подальшої оптимізації.

Приємно, що розробники досить наполегливо намагаються покращити драйвери, тим самим дозволяючи розкрити потенціал адаптерів. З часу анонсу Intel вже запропонувала вісім великих програмних оновлень.

Розробники наголошували на покращенні показників в іграх з DirectX 9. Цей API використовується для досить великої кількості проєктів, які досі залишаються дуже актуальними. Тут інженерами вдалося досягти відчутного прогресу. Заявлений середній приріст продуктивності – 43%. Звичайно, до таких промовистих загальних показників слід ставитися скептично, але збільшення fps дійсно суттєве.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Причому вдалось не тільки збільшити кількість кадрів/c, але й покращити дуже важливий для змагальних проєктів показник стабільності fps. Різниця фактичного часу кадрів у CS:GO вражає.

Звичайно Intel намагається підтягнути показники не тільки для проєктів з DX9, але й в іграх з сучасними DX11 та DX12. Окрім того, розробники нагадують про підтримку трасування променів, а також систему інтелектуального масштабування Intel XeSS.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Підтримку фірмового ШІ-масштабування отримали вже понад 30 ігор, тоді як на старті продажів відеокарт Intel їх було 17. У наявному переліку відчувається певна нестача “великих” проєктів, тому як у список потрапив навіть тестовий пакет 3DMark. Втім підтримка вже з’явилась і в досить популярних іграх, ще більше таких має з’явитись у цьому році.

Intel знижує ціну відеокарт Arc A750 до $249. Новий драйвер підвищує продуктивність

Привабливість придбання Intel Arc A750 виробник також намагається підвищити за допомогою ігрових бонусів. Безпосередньо покупці відеокарт безплатно отримають Nightingale та The Settlers: New Allies, що готуються до виходу. Втім географічне охоплення акції з ігровими бандлами поки не визначене. Для початку було б непогано, щоб відеокарти Intel взагалі офіційно з’явились в Україні.