Люди стали купувати менше комп’ютерів, і виробники чипів зазнають значних збитків, але компанія AMD вважає, що ситуація має покращитися задовго до кінця року. «Перший квартал має стати для нас дном у сфері ПК», – заявила генеральний директор AMD Ліза Су під час телефонного дзвінка щодо результатів компанії за 4-й квартал 2022 року.

Су прогнозує, що ринок ПК цього року в цілому скоротиться на 10%, до приблизно 260 мільйонів одиниць. Раніше компанія IDC повідомляла, що у 2022 році було відвантажено 292,3 мільйона ПК. Су каже, що AMD очікує «більш м’якого першого півріччя і сильнішого другого».

Прибуток AMD впав до $21 мільйона в останньому кварталі, що на 98% менше, але компанія стверджує, що більша частина цього падіння відбулася завдяки придбанню Xilinx. Доходи від процесорів та чипів для відеокарт впали на 51% та 7% у 4 кварталі відповідно.

Поки AMD чекає на відновлення попиту, Су каже, що компанія «постачала недостатньо» процесорів та графічних чипів на ринок. Тому зараз компанія зосередилася на тому, щоб якнайшвидше задовольнити попит. «У першому кварталі ми будемо збільшувати постачання», – каже вона.

Дослідницька компанія Gartner стверджує, що нинішній спад на ринку ПК «знаменує собою найбільше квартальне падіння постачання з того часу, як Gartner почав відстежувати ринок ПК в середині 1990-х років». Компанія пише, що поєднання інфляції, зростання процентних ставок, «очікування глобальної рецесії» і той факт, що багато людей вже купили новий ПК під час пандемії, призвели до падіння попиту на нові комп’ютери.