Уряд запустив можливість обміняти старі лампи на енергоефективні, щоб знизити навантаження на енергетичну систему країни та скоротити дефіцит електроенергії для користувачів. У застосунку «Дія» вже можна подати заяву на обмін 5 старих ламп на 5 енергоефективних LED-лампи, повідомляє Мінцифра.

Перші партії ламп надійдуть до обласних центрів (крім тимчасово окупованих Донецька, Луганська, Сімферополя та міста Севастополя), а також до Краматорська, Покровська і Кривого Рогу. До кінця лютого LED-лампи мають надійти в інші населені пункти України.

Для участі в програмі потрібно подати заяву в «Дії»:

  1. Авторизуйтесь в застосунку.
  2. Оберіть «Послуги – Обмін лампочок».
  3. Вкажіть контактний номер телефону та відділення Укрпошти, у якому бажаєте отримати лампи.
  4. Зазначте тип та кількість світлодіодних ламп, які бажаєте отримати.

Детальніше можна ознайомитись на сайті.

Обмін здійснюється за підтримки Європейського Союзу, який профінансував 30 млн LED-ламп. Ще 5 млн ламп надасть уряд Франції.

Програма підтримана Європейським Союзом у відповідь на заклик Президента Зеленського та реалізується Міністерством економіки, Міністерством цифрової трансформації, АТ «Укрпошта» в усіх регіонах України (за виключенням тимчасово окупованих територій та Автономної Республіки Крим). Нова програма, фінансована ЄС, є складовою підтримки Європейським Союзом українського енергетичного фронту.