Міністерство оборони України замовило 105 гібридних розвідувальних БПЛА Vector від німецької компанії Quantum-Systems. Угода фінансується урядом Німеччини. Про це пише Мілітарний з посиланням на сайт виробника.

Це вже друге замовлення БПЛА цього типу, перше відбулося ще у серпні 2022 р. Відомо, що компанія Quantum-Systems відкриє центр навчання операторів Vector в Україні. Крім того, в Україні буде функціонувати центр обслуговування системи та постачання запчастин для ремонту БПЛА.

«Для нас велика честь, що ми можемо допомогти Україні в захисті країни, і ми прагнемо продовжувати надавати системи найвищої якості для ЗСУ. Наша віра в демократичні цінності та виклики, з якими щодня стикаються українські воїни, ще більше мотивують нас і прискорюють процеси нашого розвитку. Можливість за короткий проміжок часу додати у Vector перевірені в бойових умовах компоненти та функціональність є надзвичайно важливою для нас як для виробника та оператора наших систем, від цього виграють усі клієнти Vector» – сказав Флоріан Зайбель, співзасновник та генеральний директор Quantum-Systems.

Vector – це БПЛА з фіксованим крилом, але з вертикальним злетом та посадкою. Досягається це шляхом повороту усього блоку двигунів та пропелерів. Дрон має звичайну та інфрачервону камери та передає дані по зашифрованому каналу. Vector поставляється у сумці, яку може переносити одна людина. Налаштування БПЛА до польоту займає лише дві хвилини.

Характеристики БПЛА Vector
Максимальна злітна маса – 7,4 кг
Розмах крил – 2,80 м
Максимальний час польоту – до 120 хвилин
Крейсерська швидкість – 54-90 км/год
Дальність командування та управління – 15+ км (портативний блок); 25+ км (секторні антени)
Корисне навантаження – сенсорні блоки HD40-LV EO/IR та NightHawk2-UZ EO/IR
Розмір транспортного контейнера – 0,85 × 0,47 × 0,028 м