Boeing отримав від NASA замовлення на будівництво демонстратора літака Transonic Truss-Braced Wing (TTBW). Це нова конфігурація пасажирських літаків, яка має на 30% знизити споживання палива та викиди CO2 порівняно з найефективнішими сучасними літаками.

Transonic Truss-Braced Wing (TTBW), тобто трансзвукове крило з фермовими кріпленнями, або «розкосами» – це запропонована Boeing концепція крила з додатковими конструктивними елементами, які надають функціональному планеру жорсткість та міцність під навантаженням.

Boeing на замовлення NASA побудує демонстратор літака наступного покоління

Розкоси, які насправді досить широко використовуються ще з перших років аеронавтики, але зазвичай не у пасажирських лайнерах, потрібні у новому літаку через дуже високе відносне подовження крила. Йдеться про відносне подовження (це відношення квадрата розмаху крила до його загальної площі) порядку 27, проти 8-10 у сучасних вузькофюзеляжних літаків типу Airbus А320 чи Boeing 737. Таке відносне подовження більш характерно для планерів, а не для літаків.

NASA виділило на будівництво повномасштабного демонстратора $425 млн, тоді як Boeing та партнери інвестують $725 млн. Донором для прототипу Transonic Truss-Braced Wing стане укорочений McDonnell Douglas MD-90, а перший політ демонстратор має здійснити у 2028 році. Наступний етап – створення цілого сімейства літаків на 130–210 пасажирів.