У відкритий доступ було викладено повне дерево вихідних текстів Git-репозиторія російської компанії «Яндекс». Остання не визнає факт зламу та заявляє, що 44,7 ГБ даних з кодом виклав один з ексспівробітників, а викрадені вони були нібито у липні 2022 року. Хай там як, репозиторій охоплює дані по 24 лютого 2022 року, тобто на момент початку російського повномасштабного вторгнення в Україну.

Сам Git-репозиторій містить код та внутрішню документацію основних сервісів «Яндекса», таких як пошук (фронтенд та бекенд), пошуковий бот, карти, пошта, хмарна платформа, файлове сховище, таксі, голосовий помічник «Аліса» та інших. В архіві з репозиторієм не було даних користувачів компанії, а сам код без внутрішніх інструментів навряд чи дозволить повноцінно відтворити хоча б якийсь сервіс «Яндекса». Втім, хакери можуть використати його для пошуку вразливих місць в його сервісах.

Що ще цікаво, код показує, що в «Яндексі», як і в самому російському суспільстві, толерується расизм. Як помітив канадський хакер Обрі Коттл, в коді містяться етнічні образи. Зокрема можна знайти цілі фрази з їх використанням.

Окрім того, код «Яндекса» показує, що компанія переробила фільтр дитячого порно, щоб пошукова видача не показувала поганих речей про путіна. Наприклад, якщо людина шукає «коли він помре», то «Яндекс» підміняє запит на «коли він помре -(мінус)путін», щоб у видачу не попали результати про «вождя».

Аналогічно відпрацьовуються запити зображень, якщо користувач шукає «символ z», то пошук додає багато негативних підказок, щоб приховати можливі паралелі з нацистською Німеччиною.

Але найсмішніше в цій історії — це те, як користувачі «Яндекса», росіяни, пробують вимкнути «розумну» колонку з голосовим помічником «Аліса». В основному це різноманітна нецензурна лексика, погрози вбити віртуального асистента та звинувачення його в тому, що він не дає росіянам сходити в туалет. Адже, як ми вже знаємо, не всі з них мають унітази.