Вчені помітили загадковий сплеск появи незрозумілих плям білої води на мілководді біля узбережжя Багамських островів, повідомляє нове дослідження, засноване на супутникових спостереженнях.

Вже майже століття люди спостерігають ці так звані «побіління», які зазвичай охоплюють площу, еквівалентну кільком сотням футбольних полів, але ніхто не знає точної причини цього явища. Зразки показують, що знебарвлення викликане дрібнозернистим карбонатом кальцію.

Щоб пролити світло на цю загадку, дослідники з Університету Південної Флориди зібрали найдетальніші знімки побіління Багамських островів з космосу, використовуючи спостереження, зроблені супутником NASA Aqua в період між 2003 і 2020 роками.

Команда також підготувала інструмент машинного навчання для аналізу зображень, що дозволило виявити загадкове збільшення випадків побіління за останнє десятиліття, пік якого припав на 2015 рік, а також сезонні закономірності в цих змінах кольору. Про це пише журнал Remote Sensing of Environment.

«У мінливому кліматі зі зниженням рівня рН (тобто підкислення океану) і підвищенням температури можна було б очікувати повільних, безперервних змін у явищах побіління, – сказав Чуаньмін Ху, океанограф з Університету Південної Флориди. – Перше призвело б до зменшення кількості подій, друге – до збільшення, принаймні, згідно з теорією. Однак те, що ми спостерігали, стало справжнім сюрпризом – 10-річний епізод збільшення кількості випадків побіління».

На додаток до виявлення цих довгострокових закономірностей, команда виявила широкий діапазон розмірів і часових рамок для подій побіління. Деякі плями зникали через кілька днів, тоді як інші затримувалися на цілих три місяці. І хоча найменші події охоплюють лише частку квадратної милі, білі плями регулярно поширювалися на понад 150 квадратних миль з 2014 по 2015 рік.

Сезонні та десятирічні закономірності, виявлені в дослідженні, безумовно, цікаві, але походження цих явищ ще не розкрито. Хоча вчені припускають, що це явище може бути пов’язане зі спорадичним розквітом мікроорганізмів в океані або з течіями, які витягують частинки карбонату кальцію на поверхню, ці молочні бризки на Багамах все ще залишаються нерозв’язаною загадкою, принаймні поки що.