Компанія IDC опублікувала дані щодо світових продажів смартфонів у четвертому кварталі 2022 року, і вони виявилися катастрофічними, повідомляє ArsTechnica. Постачання скоротилося на 18,3% в річному обчисленні, що стало найбільшим падінням за один квартал і потягнуло за собою падіння на 11,3% за весь рік. За даними IDC, загальний обсяг постачання за рік склав 1,21 мільярда смартфонів, що є найнижчим річним показником з 2013 року.

У п’ятірку лідерів за підсумками 4 кварталу 2022 року увійшли Apple, Samsung, Xiaomi, Oppo і Vivo – Apple постраждала найменше, але не набагато. У 4 кварталі 2022 року продажі Apple впали на 14,9% у річному обчисленні, Samsung – на 15,6%, а найбільше падіння у Xiaomi, – на 26,5%. За підсумками року Samsung все ще посідає перше місце з часткою ринку 21,6%, Apple – друге місце з 18,8%, а Xiaomi – третє місце з 12,7%.

IDC: 4 квартал 2022 року став найгіршим в історії для продажів смартфонів

IDC також зазначає, що споживачі не міняють смартфони довше, ніж будь-коли. Зараз час, що проходить перед покупкою нового смартфона споживачам «перевищив 40 місяців на більшості основних ринків», зазначає компанія.

Звіт завершується словами «2023 рік має стати роком обережності, оскільки виробники переглянуть свій портфель пристроїв, а канали двічі подумають, перш ніж брати на склад надлишкові запаси. Однак є і позитивний момент: споживачі можуть знайти ще більш щедрі пропозиції trade-in та акції, які триватимуть і у 2023 році, оскільки ринок буде думати про нові методи стимулювання оновлення та продажу більшої кількості пристроїв, зокрема, висококласних моделей»