Міністерство цифрової трансформації України не збавляє обертів й допрацьовує державний застосунок Дія. Новою послугою стане розмитнення авто. При цьому користувачу потрібно буде ввести лише базові параметри та мінімум додаткової інформації.

Щоб розмитнити автівку, потрібно буде виконати лише три кроки. Спочатку заповнити митну декларацію в Дії. При цьому частина може інформації підтягнутися автоматично після заповнення поля VIN-коду. Заповнивши документ, потрібно буде оплатити суму митних платежів, яку додаток автоматично розрахує. Потім просто пройти митний контроль, маючи невеликий набір власних та документів на авто.

Вартість розмитнення залежатиме від: року випуску автівки, типу та об’єму чи потужності двигуна. Як приклад наводиться дизельна Audi A3 2006 року випуску з 2-літровим двигуном, поточна вартість розмитнення якої складає 134 500 гривень. За новою системою розмитнення вартість мита становитиме 80 132 гривні. Вартість розмитнення електрокарів наразі нульова.

Дія реформує розмитнення авто

Подібна цифровізація процесу розмитнення автівки, як зазначають у Мінцифрі, не просто спрощує процедуру, а й виключає людський фактор, що унеможливлює корупційні схеми.

Детальніше ознайомитися з ініціативою та отримати відповіді на часті запитання можна на відповідній сторінці Дії. Також команда Мінцифри готує відповідні законопроєкти та очікує на зворотній зв’язок від зацікавлених громадян.

«Розраховуємо, що депутати підтримають сервіс, який спростить життя та заощадить кошти тисячам українців. А поки діліться вашим фідбеком про можливі зміни у митній сфері і розмитнення авто в Дії», — написав Михайло Федоров у своєму каналі в Telegram.