Про скорочення української економіки на 35% за рік йдеться у звіті ООН «Світовий економічний стан та перспективи 2023». Про це повідомляє Hromadske.

Економіка України скоротилася через масштабні руйнування, зокрема шляхів сполучень, дорожньої мережі та мостів. Порушена виробничо-торговельна діяльність. Країна зазнала значних втрат робочої сили внаслідок міграції, призову на військову службу або переміщення населення. Блокування портів та пошкодження металургійних заводів теж вплинули на стан економіки. Нестабільна робота енергетичної інфраструктури, яка потрапила під ракетні атаки російських терористів, зашкоджує відновленню нормальної економічної діяльності.

ООН не робить прогнозів щодо динаміки української економіки на 2023 р. через загальну невизначеність.

Економіка України за 2022 рік скоротилася більше ніж на 35%

За інформацією UA War Infographics, від початку повномасштабного вторгнення Росія завдала збитків лише інфраструктурі України щонайменше на $138 млрд. Значну частину збитків досі неможливо оцінити.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявляв, що на відновлення країни потрібно понад трильйон доларів.

На жаль, у тому самому звіті ООН зазначається, що економіка Росії, попри безпрецедентні санкції з боку західних країн, постраждала набагато менше, ніж прогнозувалося – падіння ВВП склало лише 3,5%.

Взагалі-то, Україна дуже часто (123 рази) згадується на сторінках звіту ООН, майже в усіх його розділах, тому що розв’язана Росією агресивна війна спричинила масштабну економічну, енергетичну та продовольчу кризу, яка вплинула на усі країни світу, як би далеко від України вони не знаходилися.