Міністерство юстиції США та вісім штатів подали до суду на компанію Google з вимогою розділити бізнес пошукового гіганта у сфері рекламних технологій через нібито незаконну монополізацію ринку цифрової реклами.

«Позов, який ми подали сьогодні, має на меті притягнути Google до відповідальності за те, що, як ми стверджуємо, є його давньою монополією в галузі цифрових рекламних технологій, які творці контенту використовують для продажу реклами, а рекламодавці – для купівлі реклами у відкритому інтернеті», – заявив керівник антимонопольного відділу Міністерства юстиції Джонатан Кантер.

У своєму блозі компанія Google заявила, що цей позов «намагається визначити переможців і переможених у висококонкурентному секторі рекламних технологій». Справа «значною мірою дублює необґрунтований позов генерального прокурора Техасу. Значна частина цього позову нещодавно була відхилена федеральним судом. Мін’юст США подвоює хибний аргумент, який сповільнить інновації, підвищить рекламні тарифи та ускладнить зростання тисяч малих підприємств і видавців».

Акції Alphabet продовжили зниження на цих новинах, впавши на 2,6% і досягнувши сесійного мінімуму. За 12 місяців акції компанії впали на 23%.

«Незалежно від галузі та компанії, Міністерство юстиції буде енергійно застосовувати наше антимонопольне законодавство», – заявив під час прес-конференції Генеральний прокурор Меррік Гарланд.

Цей позов є першою великою справою адміністрації Байдена, яка оскаржує владу однієї з найбільших технологічних компаній країни, продовжуючи розслідування, розпочате за часів колишнього президента Дональда Трампа. Це також один з небагатьох випадків, коли Міністерство юстиції закликало до розділення великої компанії з часів ліквідації телекомунікаційної системи Bell у 1980-х роках.

Google є домінуючим гравцем на американському ринку цифрової реклами, який становить $278,6 мільярда, контролюючи більшість технологій, що використовуються для купівлі, продажу та обслуговування онлайн-реклами. Міністерство юстиції США заявило, що домінування Google дозволяє йому залишати собі щонайменше 0,30 долара з кожного долара, витраченого рекламодавцями через його рекламні інструменти в інтернеті. Вирішення справи може затягнутися на роки.

Даний позов є другим антимонопольним позовом Мін’юсту проти Google і п’ятою великою справою в США, яка оскаржує бізнес-практику компанії. Генеральні прокурори штатів подали три окремі позови проти Google, стверджуючи, що компанія домінує на ринках онлайн-пошуку, рекламних технологій і додатків на мобільній платформі Android, порушуючи антимонопольне законодавство.

Керівник антимонопольного відділу Мін’юсту США Кантер заявив під час пресконференції, що Google протягом 15 років займався антиконкурентною поведінкою, включаючи «схему придбань для отримання домінування на ринку».

Серед них — придбання у 2007 році гіганта інтернет-реклами DoubleClick за $3,1 мільярда, яке Міністерство юстиції зараз намагається скасувати, угода 2010 року з купівлі Invite Media за $81 мільйон і купівля AdMeld у 2011 році за $400 мільйонів.

Міністерство юстиції також вимагає відшкодування збитків від Google за те, що компанія нібито завищувала ціни для федеральних урядових установ, таких як армія США, які купували онлайн-рекламу. У відомстві заявили, що з 2019 року уряд США витратив понад $100 мільйонів на медійну онлайн-рекламу, але в скарзі не вказано, скільки саме Міністерство юстиції хоче відшкодувати.

Google стверджує, що ринок інтернет-реклами є переповненим і конкурентним. У судових документах та свідченнях у Конгресі компанія зазначила, що її конкурентами є інші великі гравці на ринку рекламних технологій, такі як Amazon, Meta Platforms та Microsoft.