Астероїд Ітокава, який було визнано як потенційно небезпечний для Землі, буде важко знищити, стверджує нове дослідження, що аналізує частинки пилу, зібрані з його поверхні.

Ітокава розміром 330 метрів уздовж є першим в історії астероїдом, зразки якого були відібрані під час космічної місії. Японське агентство аерокосмічних досліджень запустило свій зонд «Хаябуса-1» у 2003 році для вивчення Ітокави, і через сім років йому вдалося повернути на Землю близько міліграма матеріалу, взятого з поверхні астероїда.

Тепер міжнародна команда дослідників на чолі з Університетом Кертіна в Австралії вивчила три частинки пилу з цього зразка, щоб оцінити вік і характер Ітокави. Аргоновий метод датування показав, що астероїд старший за 4,2 мільярда років і має подушкоподібну структуру. Команда виявила, що Ітокава старший і міцніший, ніж вважалося раніше.

«На відміну від монолітних астероїдів, Ітокава не є єдиним шматком породи, а належить до сімейства уламкових скупчень, що означає, що він повністю складається з пухких валунів і гірських порід, причому майже половина його є порожнім простором», – сказав Фред Журдан, автор дослідження, опублікованого в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences, професор геохімії в Університеті Кертіна.

Завдяки щілинам уламкові астероїди добре поглинають ударну хвилю від зіткнень.

«Ми виявили, що Ітокава схожий на гігантську космічну подушку, і його дуже важко зруйнувати», – додав Журдан. Спочатку Ітокава утворився з монолітного стародавнього астероїда, який розколовся на шматки після сильного зіткнення. Шматки залишків породи і пилу під дією гравітаційних сил об’єдналися в купу уламків і утворили Ітокаву.

«Тепер, коли ми виявили, що вони можуть виживати в Сонячній системі протягом майже всієї її історії, вони повинні бути більш поширеними в поясі астероїдів, ніж вважалося раніше, тому є більше шансів, що якщо великий астероїд мчить до Землі, він буде являти собою купу уламків», – сказав Нік Тіммс, співавтор статті і професор геології, також з Університету Кертіна.

Він вважає, що більш детальне вивчення цих типів космічних каменів допоможе космічним агентствам по всьому світу розробити стратегії для запобігання потенційним зіткненням.