За часів кам’яного віку, коли неандертальці жили поруч з Homo sapiens, наші предки, можливо, були в захваті від світла комети C/2022 E3 (ZTF), також відомої як «Зелена комета», і яку знову можна буде спостерігати з Землі. Високоеліптична орбіта комети означає, що їй знадобилося близько 50 тисяч років, щоб знову пролетіти повз Землю.

Астрономи відкрили комету в березні 2022 року за допомогою роботизованого телескопа Samuel, вона пройшла перигелій (найближча до Сонця точка орбіти комети) 12 січня.

Найближче комета наблизиться до нашої планети 2 лютого. Найбільше зближення відбудеться на відстані близько 0,29 а.о. (близько 27 млн км) від Землі, згідно з даними EarthSky.

Комети світяться завдяки поєднанню їхнього хімічного складу та сонячного світла. Комети, які проходять поблизу Сонця, освітлюються і нагріваються його енергією, змушуючи молекули на їхній поверхні випаровуватися і флуоресціювати. За даними NASA, голови комет світяться зеленим кольором, коли вони містять ціаноген або двоатомний вуглець.

За даними EarthSky, Зелена комета може стати яскравою до 5-ї зоряної величини, коли вона наблизиться до Землі. Чим менше число, тим яскравіший об’єкт. Видима зоряна величина повного Місяця становить близько -11, а найслабші об’єкти, які бачить космічний телескоп Хаббл, мають зоряну величину близько 30, повідомляє Brittanica. Найтьмяніші зірки, які можна побачити неозброєним оком, мають зоряну величину близько 6.

Це не єдина зелена комета за останній час. У 2018 році комета 46P/Віртанена була достатньо яскравою, щоб спостерігачі могли побачити її неозброєним оком, а у 2021 році комета Леонарда світилася зеленим кольором, коли рухалася своєю космічною траєкторією.