Шаховий бот під назвою Mittens став причиною сплеску популярності сайту для гри в шахи Chess.com. Маючи рейтинг всього в один бал, бот здається простим суперником, проте від нього однаково дістається як початківцям, так і гросмейстерам. І що найцікавіше, людям це подобається, пише The Wall Street Journal.

Відтоді, як 1 січня на Chess.com з’явився бот з аватаркою милого великоокого кошеняти, одержимість грою з ним просто вражає. Mittens допоміг залучити до гри в шахи більше людей, ніж навіть популярний серіал від Netflix «Ферзевий гамбіт» / The Queen’s Gambit.

На Chess.com в цьому місяці очікується понад 850 мільйонів партій – на 40% більше, ніж у будь-якому іншому місяці в історії сервісу. Відео, яке американський гросмейстер Хікару Накамура розмістив на YouTube під назвою «Mittens The Chess Bot Will Make You Quit Chess», вже зібрало понад три мільйони переглядів.

«Цей бот – псих», – написав стрімер і міжнародний майстер Леві Розман у своєму твіттері після того, як цього місяця Mittens поставив йому мат.

Днем пізніше він жартівливо додав: «Шаховий світ повинен об’єднатися проти Mittens».

«Я неминучий. Я назавжди. Няв. Хе-хе-хе», – каже Mittens своїм опонентам у чаті гри.

На Chess.com є цілий ряд ботів різного рівня майстерності та стилю, яким користувачі можуть кинути виклик. Деякі з них створені для поганої гри та можуть бути переможені навіть найслабшим гравцем. Інші, в епоху, коли комп’ютери домінують над людьми, можуть повалити шахову еліту.

Цей конкретний бот був дітищем студента Гамільтонського коледжу на ім’я Вілл Вейлен, у якого виникла ідея помістити неймовірно сильного бота за образом милого кота.

Але Mittens не став тим чим є зараз, поки автор Chess.com Шон Беккер не очолив команду, яка розвинула особистість Mittens і перетворила його на злого генія, що мучить шахістів повсюди. Частково тому, що Mittens став таким відомим лиходієм, є те, що він поводиться як лиходій.

«Няв. Поглянь у довгу безодню. Хе-хе-хе», – пише гравцям Mittens, цитуючи німецького філософа Фрідріха Ніцше.

Навіть його підхід до гри загрозливий. Mittens достатньо вправний, щоб перемагати найкращих шахістів планети, але використовує особливо виснажливу тактику. Беккер вважає, що було б «набагато деморалізуюче і смішніше», якби замість того, щоб просто розбивати опонентів, Mittens виснажував їх за допомогою кропітких позиційних битв, подібно до тактики, яку використовував російський гросмейстер Анатолій Карпов, щоб стати чемпіоном світу.

Програвати Mittens може набриднути. Але дивовижна популярність бота свідчить про те, що в шаховому світі з’являються нові фанати, яким цікаво дізнаватися про нові способи взаємодії зі стародавньою грою на кшталт ботів.