ARM-процесори для комп’ютерів поки що не набули широкого використання. Але це не означає, що виробники стоять на місці. В кінці 2021 року було представлено 5-нанометровий Snapdragon 8cx Gen 3 для Windows-пристроїв. З придбанням компанії Nuvia, Qualcomm зможе непогано покращити Snapdragon 8cx Gen 4.

Такий процесор матиме 12 ядер, 8 з який будуть продуктивними з частотою приблизно 3,4 ГГц, а ще чотири — енергоощадні з 2,5 ГГц. Вони базуються на Nuvia Phoenix та отримають назву Oryon. Процесор також матиме 12 МБ кешу L2 розділеного для блоків з чотирьох ядер, 8 МБ L3, 12 МБ на системному рівні та додаткові 4 МБ для графіки.

В першу чергу Nuvia працювала (й досі працює) над серверними рішеннями, тому є й підтримка непоганої місткості оперативної пам’яті — до 64 ГБ LPDDR5X.

Чипсет матиме вбудовану графіку Adreno 740, як у поточного флагманського рішення для смартфонів. Але й тут знайшли місце для приємної новини — підтримки дискретного відео через 8 смуг PCIe 4.0. Додаткові чотири будуть використовуватися для NVMe-накопичувачів, а PCIe 3.0 — для комунікацій, на кшталт модемів та Wi-Fi. Але без підтримки 5G, як у чипсетів для смартфонів.

Разом з цим буде підтримка двох USB 3.0 та трьох Thunderbolt 4 з DisplayPort 1.4a. Це навіть дозволить мати конфігурацію моніторів з роздільною здатністю 5K+4K+4K.

Чипсет буде спроможний декодувати відео до 4K/120 кадрів/сек й кодувати до 4K/60 кадрів/сек у різних кодеках, разом з AV1, якого немає в чипах Apple M2.

Ще з цікавих можливостей є використання Adreno 740 для завдань машинного навчання разом з оновленим Hexagon Tensor Processor, що надасть 45 терафлопс в INT8. Щоправда, наразі Windows не має відповідної підтримки, але Qualcomm, Microsoft та Adobe над цим працюють.

Snapdragon 8cx Gen 4 очікується у 2024 році й використовуватиметься в лептопах та планшетах з Windows. Не виключено, що його можна буде зустріти й у форматах міні-ПК. Компанія обіцяє надати більше інформації про нього впродовж цього року.