Twitter Ілона Маска непомітно оновив угоду з розробниками, в якій тепер вказано, що вони не можуть створювати власні клієнти для використання соцмережі.

В розділі «Обмеження» угоди з розробниками Twitter було оновлено пункт, який забороняє «використовувати Ліцензовані матеріали або отримувати доступ до них для створення або спроби створення замінника або подібного сервісу чи продукту для застосунків Twitter». Це доповнення є єдиною суттєвою зміною в угоді з 5 000 слів, але воно по суті нівелює десятиліття роботи розробників популярних сторонніх клієнтів для Twitter.

Проблеми з доступом до API Twitter з’явилися ще минулого тижня, й компанія не надала розробникам жодного змістовного пояснення. Що було очікувано, адже у Twitter більше немає команди з комунікацій, і більшість співробітників, які працюють над платформою для розробників, також були скорочені під час масових звільнень минулого року.

Сторонні клієнти Twitter завжди були невіддільною частиною Twitter. Twitterrific, один з найвідоміших застосунків, який постраждав від відключення API минулого тижня, був створений ще до того, як у Twitter з’явився власний застосунок для iOS, і саме йому приписують винахід слова «твіт», а також інших функцій, які зараз зазвичай асоціюються з Twitter.

В останні роки такі клієнти, як Tweetbot і Fenix, мали відданих прихильників завдяки відсутності реклами та інших функцій, які не подобаються багатьом постійним користувачам соцмережі. Певний час керівництво Twitter намагалося нав’язати розробникам сторонніх клієнтів більше обмежень, проте у 2021 році воно змінило свою політику, видаливши розділ, який не рекомендував, але й не забороняв розробникам застосунків «копіювати» основні можливості сервісу. Ця зміна була частиною ширшої стратегії Twitter, спрямованої на поліпшення відносин з розробниками, зокрема й творцями сторонніх клієнтів.

Проте з купівлею компанії Ілоном Маском попередні політики Twitter пішли в історію. Тож з відсутністю доступу до API розробники почали видаляти свої застосунки для соцмережі.

Шон Хебер з Twitterrific підтвердив у своєму блозі, що клієнт 16-річної давнини припинив своє існування. «Нам шкода повідомляти, що раптова і негідна смерть застосунку пов’язана з неоголошеною і незадокументованою зміною політики все більш примхливого Twitter – Twitter, який ми більше не визнаємо надійним і не хочемо більше з ним працювати», – написав Хебер в оновленому повідомленні.

Що ж, такі кроки точно не додадуть популярності Twitter, адже багато користувачів виділяли свій час на використання соцмережі тільки завдяки стороннім застосункам, в яких часто був зручніший та зрозуміліший інтерфейс.