Міністри оборони 50 держав-союзників України під час 8-го засідання Контактної групи з питань оборони України у Рамштайні не дійшли згоди щодо постачання західних основних танків. Про це повідомляє Укрінформ, посилаючись на слова міністра оборони ФРН Бориса Пісторіуса.

«Ми, звісно ж, говорили про можливі постачання танків Leopard. Але я маю констатувати, що одностайної думки немає», – сказав пан міністр.

При цьому він назвав хибним враження, що начебто вже утворилася «згуртована коаліція, на шляху якої стоїть Німеччина». За словами німецького політика, є чимало союзників, які висувають аргументи «за» поставки та чимало тих, хто висуває виважені аргументи «проти». Утім, Пісторіус не виключає, що консенсус щодо танків Leopard буде досягнутий, але не може робити прогнози, коли це станеться.

«Я абсолютно впевнений, що рішення буде найближчим часом. Але я не знаю, яким воно буде, – сказав політик. – Якщо рішення буде прийняте – через тиждень, через два тижні або через день – ми повинні мати змогу діяти швидко… Ми готуємося».

При цьому Борис Пісторіус запевнив, що «Німеччина не буде стояти на шляху партнерів», які мають намір передати Україні німецькі танки, хоча, за його словами, питання дозволу від Берліна на такі поставки не обговорювалося на зустрічі. Він також додав, що саме він не може давати жодних дозволів, адже це – завдання канцлера та інших міністерств.

При цьому стало відомо, що Німеччина, яка входить в трійку найбільших донорів ЗСУ, готує черговий, весняний пакет військової допомоги Україні на суму понад 1 млрд євро. Цей пакет стосуватиметься зокрема і протиповітряної оборони.

Нагадаємо, з початку повномасштабного вторгнення, Україна отримала від партнерів понад 4 000 одиниць важкої техніки, зокрема й приблизно 410 танків радянського зразка. Щодо танків західного зразка, поки що на це наважилась лише Велика Британія.