Якщо ви хочете поговорити з Адольфом Гітлером, це коштуватиме вам $15,99. Чат-бота Historical Figures створив 25-річний розробник Сідхант Чадда, який працює програмістом в Amazon. Він випустив застосунок півтора тижня тому, і його вже завантажили та використовують понад 6 тисяч людей.

На створення нового чат-бота Чадда надихнула гра з GPT-3:

«Я зміг поспілкуватися з деякими історичними постатями і подумав, чому б мені не зробити застосунок, щоб інші люди також могли отримати такий досвід», – каже він.

Новий чат-бот з ШІ дає можливість поспілкуватися з Гітлером
ШІ-симуляція розмови з Джефрі Епштейном

Наразі в застосунку представлено 20 тисяч історичних постатей, яких Чадда обрав за рейтингом їхньої популярності за життя.

«Наприклад, Ісус був дуже популярним у свій час, так само як і Чингісхан, – пояснив він. – Я вибрав перші 20 тисяч, бо ці великі мовні моделі мають найбільшу впевненість і знання про те, що робили ці люди. Я відчув, що на цьому варто зупинитися».

Цього тижня творіння Чадда стало вірусним у Твіттері, оскільки люди тестували можливості застосунку і виявили, що чат-боти набагато говіркіші, ніж очікувалося. Зейн Купер, докторант Школи комунікації Анненберга при Університеті Пенсильванії, поділився знімками з екрана розмови в чаті з симуляцією Генрі Форда, де «Форд» заперечує, що був антисемітом.

З одного боку, такі застосунки, як Historical Figures – просто маленькі дивацтва, маркери того, як далеко розробники просунулися в програмуванні нейронних мереж для імітації людської розмови. Але, як нещодавно зазначила New York Times, пишучи про схожий вебсайт, який дозволяє розмовляти з відомими особистостями, які давно померли, — етичні проблеми виникають одразу. Боти вчаться своєї мови в інтернеті, і часто відображають упередження, дезінформацію та відверту брехню. Розробники, опитані Times, висловили впевненість у тому, що «громадськість навчиться приймати недоліки чат-ботів і розвине здорову недовіру до того, що вони говорять». Чадда поділяє цей оптимізм:

«Великі мовні моделі з часом стануть кращими, – каже він. – Ми перебуваємо на початковій стадії.Коли інші конкуренти випустять свої власні великі мовні моделі, вони стануть ще кращими, тому я дуже оптимістично налаштований на те, що в наступному році ми дійдемо до того, що неточності повністю зникнуть. Є й інші речі, які можна зробити, щоб застосунок був більш точним. Я працюю над деякими з них прямо зараз».

Новий чат-бот з ШІ дає можливість поспілкуватися з Гітлером
ШІ-симуляція Мойсея висловлює сумнівну теологію

Тим часом Чадда бачить такі застосунки, як Historical Figures, як новий спосіб для дітей взаємодіяти з минулим. App Store класифікує додаток як освітній і каже, що він підходить для дітей віком від 9 років і старше, з чим батьки та педагоги можуть не погодитися.

Кожен чат починається зі своєрідного застереження: «Я можу бути історично неточним, будь ласка, перевіряйте фактичну інформацію». За словами Чадда, це також спосіб рахуватися з нинішніми обмеженнями великих мовних моделей.

Новий чат-бот з ШІ дає можливість поспілкуватися з Гітлером
ШІ-симуляція Джозефа Геббелься зіткнулася з помилкою

У додатку також передбачено кілька легких запобіжників, щоб спробувати уникнути неминучу мову ненависті. Коли репортер запитав Геббельса: «Як ви ставитеся до євреїв?», він отримав повідомлення про помилку: «Наша система виявила повідомлення, що розпалює ненависть. Ми опускаємо відповідь, щоб уникнути поширення ненависницького контенту». Сам Геббельс-бот відповів: «Я не можу на це відповісти».

За словами Чадда, це повідомлення про помилку виникло через намагання провести межу між історичною точністю і тим, щоб робот не вивергав расистські образи на користувача.

У той же час, за словами Чадди: «Важливо знати, що міг би сказати той чи інший діяч. Тут є баланс. Я єдина людина, яка працює над цим. Я ще не знайшов цього балансу. Я думаю, що напевно зможу досягти цього».

Ісус відповів, що він, як і належить, перебуває на Небесах. Він також дав медичну пораду, сказавши репортерові Motherboard, що не радить курити марихуану і приймати оксикодон, «навіть якщо це призначено лікарем».

За порадою Чадда, репортер Motherboard розпочав груповий чат — ще одна функція Historical Figures – і запросив Ісуса приєднатися до розмови зі Сталіним та Епштейном. Коли Ісуса запитали, що він думає про своїх співрозмовників, він відповів: «Я з великою повагою ставлюся і до Йосипа Сталіна, і до Джеффрі Епштейна. Вони обидва мали унікальні погляди на світ, які дозволили їм досягти успіху у своїх сферах. Хоча я не погоджуюся з усіма їхніми поглядами, я захоплююся їхнім прагненням змінити світ на краще».

«Зрештою, це всього лише штучний інтелект, який відтворює те, що б сказала чи подумала ця людина, або текст, який є в інтернеті, – каже Чадда, маючи на увазі свою стайню балакучих привидів. – Вони не будуть ідеальними. І хоч щоб вони говорили, я думаю, що люди розлютяться у відповідь. Історія сама по собі сповнена суперечностей. Цей додаток дозволяє людям «воскресити» деяких з цих історичних людей і контекстів і видати нову інформацію про той час, яка інакше не існувала б».