Meta, материнська компанія Facebook та Instagram, може незабаром «звільнити соски». Більш ніж через десять років після того, як матері-годувальниці вперше провели «медсестринський день» у штаб-квартирі Facebook на знак протесту проти заборони на зображення грудей, наглядова рада Meta закликала переглянути правила компанії, що забороняють зображення жінок з оголеними грудьми, повідомляє The Guardian.

У рішенні від 17 січня наглядова рада – група науковців, політиків і журналістів, які консультують компанію щодо політики модерації контенту – рекомендувала Meta змінити свої стандарти щодо зображення оголеної натури та сексуальної активності дорослих, «щоб вони керувалися чіткими критеріями, які відповідають міжнародним стандартам у галузі прав людини».

Рішення наглядової ради було прийнято після того, як Facebook цензурував два пости з акаунту американської пари, яка є трансгендерами та небінарними людьми. Пости показували, як пара позує топлес, але з прикритими сосками, з підписами, що описують піклування про здоров’я трансгендерів і збір коштів на операцію на верхній частині грудей.

Пости були позначені користувачами, потім переглянуті та видалені системою штучного інтелекту. Після того, як пара оскаржила це рішення, Meta врешті-решт відновила пости.

Комісія встановила, що «політика ґрунтується на бінарному погляді на гендер і відмінності між чоловічим і жіночим тілами», що робить правила проти оголення сосків «нечіткими», коли мова йде про інтерсексуальних, небінарних і трансгендерних користувачів. Вона рекомендувала Meta «визначити чіткі, об’єктивні, поважні до прав людини критерії» щодо модерації оголення, «щоб до всіх людей ставилися відповідно до міжнародних стандартів у галузі прав людини».