Ядерні бомби є найбільш руйнівною зброєю на планеті. Вибухова хвиля від вибуху російської ядерної ракети «Сатана II» знищила б, наприклад, Центральний парк у Нью-Йорку, пише The Vice. Але для тих, хто перебуває за межами безпосереднього радіуса дії, ядерні вибухи можна пережити, навіть враховуючи потужний вітер, що здіймається вибуховою хвилею.

Дослідники з Університету Нікосії (Кіпр), за допомогою комп’ютерних моделей вивчили вплив вітру від ядерного вибуху на людський організм і будівлі, в яких вони будуть ховатися у разі небезпеки.

Дослідження під назвою «Вплив ядерного вибуху на людей у приміщенні», опубліковане у журналі Physics of Fluids, є глибоким дослідженням того, як високошвидкісний вітер впливає на укриття і людський організм. Експерти з ядерної війни поділяють безпосередні зони навколо ядерного вибуху на три сегменти: зона сильних пошкоджень, зона помірних пошкоджень і зона легких пошкоджень.

Люди та будівлі в першій зоні будуть в основному знищені. Ті, хто опиниться в останній, можуть зазнати легких ушкоджень, більшість з яких не становитимуть загрози для життя. У зоні помірних руйнувань радіація продовжує діяти, але люди можуть вижити, а бетонні конструкції — і вистояти. Саме на цій зоні й зосереджено дослідження.

На думку дослідників, основна небезпека походить від споруд, які на короткий час стали аеродинамічними трубами для потужного ядерного вітру.

«Перш за все небезпеку для виживання людей у закритих приміщеннях становлять екстремальні високошвидкісні вітри, які проникають через різні отвори в будівлі, наприклад, через вікна, – йдеться в дослідженні. – Крім того, ударні хвилі, поширюючись усередині приміщення, будуть взаємодіяти зі стінами і відхилятися навколо кутів, дверей і перешкод. Ця взаємодія може спричинити підвищення тиску через ефекти каналізації, що збільшує ризик травмування».

У підсумку — якщо ви бачите на горизонті ядерний вибух, відійдіть у задню частину будівлі, в якій перебуваєте, і тримайтеся якомога далі від дверей, вікон і коридорів. Згідно з дослідженням, коридори та двері ненадовго прискорять вітер з надлишковим тиском, коли він буде рухатися через будинок. Цей ефект буде коротким, лише пів секунди, але сила вітру досить висока, щоб завдати шкоди людському тілу. Ефект буде найсильнішим у коридорах, біля вікон та дверей.

Вчені визначили найбезпечніше місце у будинку під час вибуху ядерної бомби

Для дослідження вчені використовували комп’ютерні моделі для імітації надлишкового тиску, або рівня тиску, який слідує за вибуховою хвилею після ядерного вибуху. У симуляції використовувалася атомна боєголовка потужністю 750 кілотонн.

За такої потужності зона помірних руйнувань починалася б приблизно за 4 км від місця вибуху і простягалася б на понад 48 км. Ядерні боєголовки, які США скинули на Хіросіму і Нагасакі, мали потужність близько 20 кт, з того часу зброя стала набагато потужнішою. Декілька видів зброї в арсеналах США і росії мають потужність понад 750 кт, і дослідники заявили, що при розробці дослідження вони мали на увазі російську міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) «Сатана II».

Моделювання передбачало вибух потужністю 750 кт і розглядало тиск від 1,3 до 2,3 кг на квадратний дюйм у вибуховій хвилі, що утворилася. За такого тиску вплив на людський організм був би дуже відчутним.

«Сила, що вдаряє по людині, яка стоїть в приміщенні, еквівалентна прискоренню маси тіла в кілька g і може відірвати людину від землі і відкинути її до стін, – йдеться в дослідженні. – При надлишковому тиску в 1,3 кг на квадратний дюйм прискорення може досягати 80 g, а при 2,3 кг на квадратний дюйм прискорення перевищує 140 g. Однак всередині приміщень є зони, де швидкість повітря і пов’язані з нею сили зменшуються».

Ескалація війни росії в Україні, нові китайські майданчики для МБР, а також прагнення Америки побудувати нові плутонієві шахти — все це поновило острах перед ядерною зброєю. Минулого року Нью-Йорк випустив соціальну рекламу з детальним описом того, що мешканці міста повинні робити у випадку ядерної війни.

Професор і один з авторів дослідження Дімітріс Дрікакіс розповів, що команда почала працювати над дослідженням після початку війни в Україні.

«Мотивація виникла через дебати у ЗМІ минулого року про можливу ядерну війну, – сказав Дрікакіс. – Крім того, не було жодного попереднього дослідження, яке б показувало вплив вітру на людей у приміщенні в зоні помірних руйнувань, де люди мають шанс вижити в будівлі, яка не зруйнувалася від вибуху. Якщо люди побачать вибух здалеку, вони повинні якнайшвидше знайти укриття. Якщо вони перебувають біля вікна, їм слід відбігти від нього всередину будівлі і сховатися в приміщенні без отворів або в кутах кімнат/коридорів».