США сподіваються повторити в інших країнах успіх української програми електронного управління «Дія», заявила адміністратор USAID Саманта Пауер в кулуарах щорічної зустрічі Всесвітнього економічного форуму, повідомляє Axios.

Україна запустила застосунок «Дія» у 2020 році, щоб дозволити громадянам отримувати доступ до документів, що посвідчують особу, реєструвати бізнес та отримувати різні державні послуги зі своїх смартфонів. З початку повномасштабного російського вторгнення застосунок було розширено шляхом включення додаткових інструментів, таких як повідомлення про збитки від російських ударів.

Станом на минулий місяць останньою версією мобільного застосунку користувалися майже 18,5 мільйонів людей — більш ніж половина дорослого населення.

Також Пауер повідомила, що USAID надало фінансування Міністерству цифрової трансформації України на розробку «Дії» та покращення кібербезпеки, а також виділило ще $8,5 мільйонів на розширення сервісів під час війни.

Україна готова поділитися своїм підходом і технологіями з іншими країнами, і USAID планує розпочати обговорення з країнами щодо потенційного використання «Дії» як шаблону для створення власних застосунків, додала Павер.

Саманта Пауер розглядає цей проєкт як частину ширших зусиль, спрямованих на допомогу демократичним реформаторам у всьому світі, і каже, що країни відбиратимуться відповідно до цього:

«Ми хочемо звернути увагу на позитивні моменти, на країни, які прагнуть до прозорості та боротьби з корупцією, які йдуть в ногу з глобальними тенденціями», – сказала Пауер.

Вона зазначила, що реформаторський уряд Молдови вже висловив зацікавленість в українському підході до електронного управління.

Саманта Пауер також сподівається на партнерство з країнами глобального півдня. За її словами, враховуючи нинішні економічні перешкоди, навіть лідерам, які працюють над подоланням корупції та покращенням управління, може бути складно покращити життя своїх громадян. Додаток, який дозволяє громадянам сплачувати податки або отримувати свідоцтва про народження без багатогодинного очікування в черзі, міг би стати одним з відчутних покращень, вважає вона.

Саманта Пауер зазначила, що проєкт перебуває на початковій стадії. Зараз виділено $650 тисяч на проведення техніко-економічного обґрунтування в країнах, які висловлять зацікавленість, в тому числі щодо таких факторів, як проникнення смартфонів та регуляторні питання.