Як відомо, нова платформа розширень, на яку переходять усі браузери, Manifest V3, має унеможливити роботи блокувальників реклами. Цей факт, м’яко кажучи, не подобається користувачам, тому компанії не дуже охоче відмовляються від Manifest V2. Наприклад, Google у грудні минулого року відклав реліз Chrome Manifest V3.

І от зараз Mozilla випустила нову, 109-ту версію Firefox, в якій Manifest v3 увімкнений за замовчуванням. Пост в офіційному блозі компанії пояснює, як працюватиме нова система розширень, яка має спростити їхню одночасну розробку під Chrome і Firefox. Так, хоча її реалізація у Firefox в основному передбачає крос-сумісність, компанія каже, що її версія дещо відрізняється від Google “у деяких критичних областях”, головним чином у безпеці та конфіденційності.

Так, Firefox Manifest V3 продовжує підтримувати API “webRequest”, щоб блокувати цілі категорії HTTP-запитів — саме цей механізм використовує більшість сучасних блокувальників реклами. Нагадаємо, Chrome Manifest V3 натомість вимагає від розробників переходити на “declarativeNetRequest”, який змушує використовувати список блокування певних адрес, що фактично унеможливлює їхню ефективну роботу.

У такого рішення Mozilla є свої мінуси, передусім у тому, що залишення цієї функції може становити загрозу безпеці — здається, компанія вирішила піти на такий ризик заради збереження можливості блокування контенту, яку вона вважає “одним із найважливіших варіантів використання розширень”.