Стартап з розробки програмного забезпечення Apostrophy AG, заснований ветеранами мобільної індустрії, на цьому тижні вирушає до Давосу, щоб представити операційну систему для смартфонів, яка ставить конфіденційність на перше місце, повідомляє Bloomberg.

Роблячи ставку на зростаючі зусилля регуляторів по всьому світу стримати Apple і Google Alphabet на мобільних платформах, швейцарська фірма розробляє третій варіант, заснований на обіцянці суверенітету даних.

Засновник Петтер Небі бере участь у Всесвітньому економічному форумі, щоб представити Apostrophy потенційним інвесторам та урядовцям, які прагнуть до більш конкурентоспроможного мобільного ландшафту.

Розташована в Лугано, Apostrophy виходить на поле конкуренції, яке значною мірою було покинуте після невдалих спроб кинути виклик екосистемам Android від Google та iOS від Apple такими компаніями, як Microsoft, Samsung, HP Palm і навіть Firefox OS від Mozilla Foundation. Команда Небі набрала колишніх інженерів-програмістів зі спільного підприємства під назвою KaiOS, яке було націлене на доступні пристрої та на ринки, що розвиваються.

Голова ради директорів Apostrophy Петтер Небі у 2008 заснував Punkt, бренд функціональних телефонів, орієнтованих на людей, які хочуть залишатися на зв’язку, не відволікаючись на сучасні смартфони. Він покладається на глибоку ділову експертизу, призначивши Стіва Чістуллі, який має 25-річний досвід роботи в мобільній індустрії, головним виконавчим директором.

На відміну від Apple і Google, Apostrophy має намір стягувати абонентську плату за свою комбінацію програмного забезпечення і послуг — її ключовими клієнтами будуть виробники обладнання, а не кінцеві користувачі, що нагадує екосистему послуг BlackBerry, орієнтовану на безпеку. Punkt є одним з клієнтів компанії. Apostrophy налічує понад 50 співробітників по всьому світу і цього року залучить 10 млн євро.

Програмне забезпечення компанії, яке отримало назву AphyOS, побудовано на базі відкритої версії Android під назвою GrapheneOS. Воно працює шляхом сегрегації застосунків, щоб запобігти відстеженню поведінки користувачів, — подібно до змін, впроваджених Apple в iOS, які мали катастрофічний вплив на рекламні продажі Meta.

Aphy зможе запускати застосунки для Android, але за замовчуванням не включатиме мобільні сервіси Google або Play Store.