Український повнометражний анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» / Mavka. The Forest Song за мотивами драми-феєрії Лесі Українки «Лісова пісня» нарешті виходить на екрани! Прем’єра в Україні відбудеться 2 березня 2023 р.

Стрічка, робота над якою розпочалась ще у 2015 році, перенесла декілька змін концепції й дизайну, а її вихід переносився щонайменші три рази. Станом на зараз, мультфільм має вже досить віддалене відношення до твору Лесі Українки, це скоріш типовий голлівудський мультфільм про принцесу та магічний ліс з деяким флером українського фольклору, адаптованого під західного глядача.

З точки зору прокату за кордоном та майбутніх зборів – це цілком логічне бізнес-рішення. З точки зору формування української айдентика – не дуже. Станом на липень 2021 року загальний бюджет мультфільму «Мавка. Лісова пісня» оцінювався в 187 241 525 грн, за майже 2 роки до релізу він мав додатково зрости.

Одразу після української прем’єри розпочнеться прокат мультфільму у Франції, потім прем’єри відбудеться по усій Європі. Крім того, «Мавка. Лісова пісня» вийде у кінопрокат у країнах Близького Сходу та Північної Африки.

До втілення образу Мавки долучилися одразу три українські мисткині. Акторка Наталка Денисенко озвучила героїню, співачка Христина Соловій заспівала дві пісні для фільму, а прима-балерина Національної опери та народна артистка України Катерина Кухар стала зразком для рухів та пластики Мавки.

Мультфільм створено студією Animagrad (FILM.UA Group) за підтримки Державного агентства України з питань кіно та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Ukraine – USAID Україна). Кінотеатральну дистрибуцію проводить FILM.UA Distribution та компанія «Кіноманія».