В середині грудня минулого року на презентації нової лінійки Xiaomi 13 також було анонсовано скорий вихід MIUI 14 на базі Android 13. Тепер стабільна глобальна версія системи почала надходити смартфонам попередньої лінійки Xiaomi 12. З нею користувачі також отримають актуальні оновлення безпеки.

Як каже сама компанія, нині це найбільше оптимізована та спрощена версія MIUI з усіх наявних. Системну архітектуру оновили на рівні ядра Android, полегшивши роботу процесора та графіки, зменшивши розмір прошивки та використання пам’яті. Як приклад, MIUI 14 на Xiaomi 12S Ultra має працювати на 60% плавніше у порівнянні з минулою версією системи.

Серед інших оновлень варто зазначити, що тепер з системи не можна видалити лише 8 застосунків, що значний крок для виробника. Додатково система навчилася компресії для застосунків, які майже не використовуються, та отримала вимкнення перманентних сповіщень.

Разом з цим MIUI 14 краще вміє опрацьовувати дублікати файлів, покращилося розпізнавання тексту та об’єктів на зображеннях в галереї. Користувачі фірмових аксесуарів зможуть зручніше їх конектити з іншими пристроями через центр керування. Окремо відзначено конфіденційність з наскрізним шифруванням та локальною обробкою даних на пристрої.

В дизайні тепер можна знайти більше налаштувань для папок з іконками додатків та нові віджети, серед яких є навіть подібні до Tamagotchi тваринки та рослини, які «живуть» на робочому столі.

Користувачі сімейних акаунтів зможуть ділитися фотографіями з дев’ятьма людьми через фірмовий «хмарний» сервіс. Він також дозволяє поділитися інформацією життєвих показників з «розумних» годинників, що дозволить відстежувати поточний стан членів родини.

Смартфони Xiaomi 12 почали отримувати стабільну версію MIUI 14

Наразі нову версію ОС можуть завантажити лише користувачі в Китаї та підписники на програму бета-тестування (Mi Pilot Program). Всім іншим навряд доведеться довго чекати.