Компанія SpaceX успішно запустила свою надважку ракету-носій Falcon Heavy у рамках місії USSF-67 на користь Космічних сил США.

Як повідомляє Space.com, ракета-носій вивела на орбіту військовий супутник зв’язку і п’ять дрібніших апаратів.

Прискорювачі Falcon Heavy призначені для повторного використання, як і у Falcon 9. У рамках нинішнього запуску SpaceX вдалося повернути на Землю два прискорювачі своєї надважкої ракети-носія, які приземлилися через вісім хвилин після запуску. Для обох це вже був другий запуск.

«Запуск ракети-носія USSF-67. Вперед Falcon Heavy! Вперед, Космічні сили!» – сказав член команди місії по лінії зв’язку SpaceX під час запуску, який компанія транслювала в прямому ефірі.

Falcon Heavy складається з трьох модифікованих перших ступенів ракети-носія Falcon 9 компанії SpaceX. Ці три ступені скріплені між собою, центральний з них має розгінний блок з корисним вантажем.

Перші ступені Falcon Heavy призначені для багаторазового використання, як і у Falcon 9, і два з них успішно повернулися на Землю у неділю. Бічні прискорювачі ракети-носія USSF-67 безпечно приземлилися на космодромі на мисі Канаверал через 8 хвилин після старту. Для кожного з них це була друга посадка; обидва брали участь в USSF-44, місії Falcon Heavy для Космічних сил, яка стартувала 1 листопада 2022 року.

SpaceX запустила засекречену місію для Космічних сил США

Центральний прискорювач на USSF-67 був новим апаратом, і він більше не отримає шансу на політ. Він впав в Атлантичний океан, як і планувалося, незабаром після зльоту в неділю, використавши занадто багато палива, щоб повернутися додому.

Тим часом верхній ступінь Falcon Heavy продовжував виводити на орбіту свій корисний вантаж. Але SpaceX припинила вебтрансляцію запуску відразу після приземлення ракети-носія, на прохання Космічних сил. Невідомо, коли планується розгортання корисного вантажу.

Основним на USSF-67 є супутник безперервного мовлення SATCOM 2 (CBAS-2), який прямує на геостаціонарну орбіту, приблизно 35 700 км над Землею.

«CBAS-2 забезпечить можливості ретрансляції зв’язку на підтримку наших вищих керівників і командирів бойових підрозділів, – заявили представники Космічних сил в електронному повідомленні у п’ятницю, 13 січня. – Місія CBAS-2 полягає в розширенні існуючих можливостей військового супутникового зв’язку і безперервній передачі військових даних через космічні супутникові ретрансляційні лінії зв’язку».