12 січня 2023 року директор Національної розвідки США оприлюднив нову доповідь про НЛО у 2022 році – така дія тепер вимагається законом США. Згідно з цією доповіддю, нове агентство Пентагону, що вивчає непізнані повітряні явища, опрацювало 247 свіжих спостережень НЛО минулого року.

Після сплеску громадського інтересу до неідентифікованих атмосферних явищ і хвилі гучних повідомлень свідків з надійних джерел, таких як пілоти винищувачів ВМС, Пентагон створив Управління з розслідування аномальних явищ (All-domain Anomaly Resolution Office (AARO). Метою AARO є вивчення феномену НЛО або непізнаних повітряних явищ (НПЯ), як їх тепер заведено називати у світлі того, що слово «НЛО» набуло значення, яке пов’язує невизначені атмосферні явища з інопланетянами через постійні згадки у попкультурі.

Нова доповідь це узагальнений звіт високого рівня про розслідування американськими військовими НЛО з часу їхньої першої доповіді з цього питання у 2021 році.

«На додаток до 144 повідомлень про НЛО, охоплених протягом 17 років звітності, включених до попередньої оцінки Офісу директора національної розвідки (ODNI), було отримано 247 нових повідомлень і ще 119 повідомлень, які були виявлені або повідомлені після періоду попередньої оцінки, – йдеться в доповіді. – Таким чином, станом на 30 серпня 2022 року було зафіксовано 510 повідомлень про літаючі об’єкти».

Згідно з доповіддю, за останній рік Пентагон отримав більше повідомлень про НПЯ, і більшість з них надійшли від пілотів ВМС і ВПС США.

«Збільшення кількості повідомлень про непізнані повітряні явища частково пояснюється кращим розумінням можливих загроз, які можуть становити НПЯ, або як загроза безпеці польотів, або як потенційні платформи для збору даних супротивника, а частково – зменшенням стигматизації повідомлень про БПЛА, – йдеться у звіті. – Збільшення кількості повідомлень надає більше можливостей для проведення ретельного аналізу».

У звіті також відзначається, що деякі з цих 247 спостережень, мали обґрунтовані пояснення.

«На спостереження або виявлення НПЯ впливають численні фактори, такі як погода, освітленість, атмосферні ефекти або точна інтерпретація даних з датчиків, – йдеться у звіті. – Що стосується огляду або аналізу подій НЛО, ODNI і AARO діють, виходячи з припущення, що повідомлення про НЛО є результатом точних спогадів спостерігача про подію та/або датчиків, які, як правило, працюють правильно і фіксують достатньо реальних даних, щоб зробити початкову оцінку. Проте ODNI і AARO визнають, що певна кількість інцидентів з НПЯ може бути пов’язана з порушеннями або відхиленнями в роботі датчиків, такими як помилки оператора або обладнання».

На додаток до 247 нових повідомлень, AARO також дослідило ще 144 повідомлення про спостереження, які сталися до того, як Пентагон зацікавився цією темою. Коли він почав відстежувати ці події, більшість з них виявилися повітряними кулями або «кулеподібними об’єктами».

З 366 нових повідомлень 26 були схожі на безпілотники, 163 – на повітряні кулі, а 6 – на сміття, яке у звіті визначено як «птахи, погодні явища або повітряне сміття, наприклад, пластикові пакети».

Решта 171 повідомлення – «нехарактеризовані та неатрибутовані повідомлення про БПЛА» – не піддаються простому поясненню, йдеться у звіті:

«Деякі з цих непізнаних повітряних явища, схоже, продемонстрували незвичайні льотні характеристики або експлуатаційні можливості і потребують подальшого аналізу».