Нещодавно дебютував кросовер Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV, що поєднав електричний привод та роторний двигун. Візуальних змін нової моделі обмаль – лише декілька логотипів на кузові. А ось технічних змін під кузовом безліч!

Отже, кросовер Mazda MX-30 зберіг свій електричний привод: колеса завжди обертаються електромотором, який живиться від акумулятора. Але тепер потужність стала більша (166 к.с. проти 145 к.с. у звичайного електромобіля Mazda MX-30), а ось батарея стала менша (17,8 кВт·год проти 35,5 кВт·год) – дистанція пробігу від одного повного заряду акумулятора складає лише 85 км (проти 200 км).

Однак це не проблема – адже є «подовжувач ходу» на основі роторного двигуна! Він використовується лише для обертання генератора та вироблення електроенергії, яка відправляється в акумулятор, а вже звідти – до електромотора. Водночас акумулятор можна заряджати й від зовнішнього джерела живлення: звичайної розетки або спеціального зарядного пристрою.

Все це дозволяє компанії Mazda позиціювати модель Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV навіть не як електромобіль, а вже як PHEV-гібрид. Причому заявляючи для нього сумарну дистанцію автономного пробігу на рівні 600 км (повний заряд акумулятора та повна заправка 50-літрового бака).

При цьому вартість нової версії Mazda MX-30 e-Skyactiv R-EV очікується на рівні звичайною електричної версії Mazda MX-30 – близько 36 тис. євро.