Компанія Ookla, яка оперує Speedtest, одним з найпопулярніших застосунків/сайтів для вимірювання швидкості інтернет з’єднання, оприлюднила висновки з рейтингу Speedtest Global Index за період з листопада 2021 по листопад 2022 рр. За рік швидкість мобільного інтернету у світі зросла на 17%, а провідного – взагалі на 28%.

Speedtest Global Index: найшвидший у світі інтернет у Чилі, Україна пасе задніх

За рік Топ-10 країн з найшвидшим інтернетом майже не змінився, але деякі його фігуранти помінялися місцями. Досить несподівано найшвидший у світі провідний інтернет… у Чилі – 216,46 Mbps. Місця з другого по п’яте за азійськими країнами – Китай, Сінгапур, Таїланд, Гонконг. США лише на 6 місці, а замикає десятку Румунія.

Speedtest Global Index: найшвидший у світі інтернет у Чилі, Україна пасе задніх

Щодо України, яка 8-10 років тому входила в Топ-10 країн з найшвидшим інтернетом, то зараз вона лише… на 67 місці й за рік втратила ще дві позиції. Середня швидкість завантаження в нас у 3,5 раза нижче ніж у Чилі – лише 60,00 Mbps. З іншого боку, це лише трохи менше, ніж в Італії (60,12 Mbps) і краще, ніж в Омані (59,74 Mbps).

Щодо мобільного інтернету, то тут з великим відривом лідирує Катар, який зробив суттєвий апргейд стільникової мережі перед Чемпіонатом світу з футболу 2022. Зараз середня швидкість завантаження через мобільну мережу в Катарі дорівнює 176,18 Mbps. Об’єднані Арабські Емірати, що займають другу позицію, суттєво відстають – 139,41 Mbps. З країн-сусідів України в Топ-10 лише Болгарія – 103,29 Mbps.

Speedtest Global Index: найшвидший у світі інтернет у Чилі, Україна пасе задніх

Щодо України, то з мобільним інтернетом в нас все взагалі погано. Україна займає лише 127 позицію рейтингу з показником 11,23 Mbps. Це десь на рівні Сомалі, Мавританії та Зімбабве. Навіть в Білорусі мобільний інтернет краще – 11,71 Mbps.