ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer) став чи не найцікавішим ШІ-проєктом останнього часу. За запитом він може генерувати тексти, код, підтримувати бесіду тощо. Чатбот запустили в листопаді минулого року, він безплатний для широкого загалу й за цей час він встиг набрати понад мільйон користувачів.

Але українці, які намагалися спробувати його можливості, стикнулися з проблемою — сервіси OpenAI недоступні для України.

Виявляється, українці не можуть використовувати ChatGPT через потрапляння до санкційного списку OpenAI. Мінцифра вже звернулася до компанії

Як повідомив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков, виявляється, Україна потрапила до санкційного списку компанії, в якому також присутні рф й білорусь:

Ми потрапили до санкційного списку компанії, опинившись поряд з росією, білоруссю та іраном. Про причини такого рішення наразі невідомо. Але є факт: наші громадяни не можуть отримати доступ до передових технологій.

Також пан Борняков додав, що Міністерство цифрової трансформації України вже звернулося до компанії з відповідним проханням виключити країну з цього списку:

ІТ-галузь завжди підтримує цінності свободи та демократії. Україна за них бореться щодня ціною життів найкращих з найкращих людей, які прагнули змінити цей світ на краще. OpenAI, як бачите, у нас єдина ціль і спільна мета. Ми очікуємо на ваше рішення і сподіваємось, що ви дослухаєтесь до голосу країни, яка наразі захищає наші спільні цінностіі. І лише об’єднаний цивілізований світ здатен перемогти ворога у цій боротьбі.


Виявляється, українці не можуть використовувати ChatGPT через потрапляння до санкційного списку OpenAI. Мінцифра вже звернулася до компанії

Відповіді від OpenAI наразі немає. На момент підготовки новини сервіси OpenAI все ще недоступні для України.