Дуже довгий час компанія Apple ігнорувала додавання сенсорних дисплеїв для своїх комп’ютерів, навіть не дивлячися на те, що конкуренти таку технологію доволі успішно використовують. Ще Стів Джобс колись назвав це «ергономічно жахливим». (Доволі іронічно, адже саме Apple стала компанією, яка вивела сенсорні дисплеї смартфонів на зовсім інший в ті часи рівень.) Але зараз в Mac переглядається позиція щодо сенсорних екранів.

Невпинний Марк Гурман розповідає, що в компанії вже залучені інженери, які працюють над таким проєктом. Це може стати чи не першим випадком, коли Apple все ж змінить власну концепцію керування Mac через дисплей. Хоча лептопи MacBook Pro й встигли отримати TouchBar — сенсорну панель з вбудованим екраном, яка заміняла рядок F-клавіш — до сенсорного дисплея в його звичному розумінні «Макам» все одно залишалося дуже далеко. Пізніше TouchBar взагалі зник з топкейсів MacBook Pro.

Компанія тим часом радила iPad, якщо користувачу був потрібен сенсорний екран. Серед іншого в Apple були занепокоєні тим, що Mac з сенсорним екраном міг відтягнути на себе частину продажів планшетів.

Теперішні позиції продуктів в компанії змінилися. Останні оновлення Mac змогли допомогти комп’ютерам обійти планшети в грошовому виразі. До того ж конкурентні рішення чинять неабиякий тиск. Тому в Apple з’являється все більше приводів оновити свої погляди на екрани в Mac.

Але на такий Mac доведеться почекати. Першим може отримати такий дисплей MacBook Pro у 2025 році. Це буде (якщо буде) частиною великого оновлення лінійки професійних лептопів виробника. MBP залишить традиційні клавіатуру та трекпад, але додатково зможе керуватися й через дисплей, підтримуючи тапи та жести, як на iPhone та iPad. Разом з цим лептопи можуть також перейти на OLED-матриці замість IPS. Пізніше сенсорні панелі можуть з’явитися й в інших комп’ютерах Apple.

Звісно, внутрішні спроби зробити подібний продукт не означають, що саме таке майбутнє очікує на Mac. За два роки все може змінитися: як підхід компанії чи виробничі труднощі, так і будь-які зовнішні фактори. А сама Apple, звісно, не коментує цю інформацію.